Представихме ви интересни факти за Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Днес наред е друга голяма звезда във футбола – Неймар, който се очаква да заеме мястото на №1 след залеза на аржентинеца и португалеца. Запознайте се отблизо с капитана на Бразилия:

1.В академията на Сантос израстват трима приятели: Неймар, Гансо и Алан Патрик. Всички са близки, докато не дойде славата на Неймар. В края на 2010 година той се скара на тренировка с Алан Патрик и след нея връхлетя в офиса на президента с искане съотборникът му да бъде изгонен. Удивително, Алън наистина е отлъчен, а в момента играе в Шахтьор Донецк.

2.Първият мач на Сантос след продажбата на Неймар бе катастрофален – загуба с 0:8.

3.На 16 септември 2010 година Неймар спечели дузпа за Сантос. Тогавашният треньор Доривал Жуниор категорично забранява на младия футболист да изпълни наказателния удар. В резултат на това зад топката застава Марсел, а Неймар обръща гръб на наставника си и тръгва да напуска терена. Треньорът иска глоба за Неймар, но вместо това е уволнен.

4.През 2011 година Неймар спечели наградата на ФИФА „Пушкаш“ за най-красив гол. Той гол вкара по време на умопомрачителния мач с Фламенго (5:4). Интересното е, че Неймар реализира подобно попадения следващия сезон на същия съперник, но той не предизвика голям шум. Явно хората са свикнали с изящните му изпълнения.

5.„Всички говорят за Меси, но за да стане №1 в света, първо трябва да стане по-добър от Неймар“. Това са думи на Пеле, а за Краля на футбола Неймар казва: „Не искам да бъда сравняван с него“.

6.Неймар стана баща на 19 години. Името на сина му е Дави Лука, а нападателят публикува обща снима в социалните мрежи. На пресата им става интересно къде е майката. Неймар крие самоличността й, но не след дълго бразилските репортери разкриха, че това е 17-годишната Каролин, която е има краткотрайна връзка с него.

7.Неймар един път в кариерата си е вкарал 5 гола в един мач. Това става на 15 април 2010 година, когато Сансос громи с 8:1 Гуарани.

8.Неймар е бил гонен от игра 5 пъти. Три от тях са с директен червен картон.

9. 56499 зрители аплодират Неймар по време на официалното му представяне в Барселона.

10.10 хиляди реала (почти 3 хилядо евро) – това е първата официална заплата на 15-годишния Неймар в Сантос. Докато не започна да печели достатъчно пари, той, майка му, баща му и сестра му са живеят в една малка стаичка. При първата си висока заплата Неймар купува голям апартамент.

11.През 2012 година Неймар вкара шест хеттрика (в това число и един за Бразилия), а общо забива 54 гола.

12.След една победа над Гремио, папараци са заявили, че имат снимки как Неймар празнува в компанията на проститутки. „Пресата се опитва да го направи лош човек“, изригнаха шефовете на Сантос.

13.Любимите забавления на Неймар е да се мотае с приятели и да сърфира из социалните мрежи.

14. Неймар дебютира за Бразилия през 2010 година в мач срещу САЩ (2:0) и отбелязва гол. От тогава той има 62 срещи за петкратния световен шампион, в които се е разписвал 43 пъти.

15.През 2009 година цената на Неймар е 8 милиона евро. Това е така, защото Бразилия преминава груповата фаза на световното първенство за юноши.

16.През 2013 г. Неймар възмущава толерантната част от планетата, снимайки се по бельо за фирмата Lupo. Провокационното съдържание на клипа предизвиква скандал, тъй като обществото го оценява като хомофобия. В клипа посетители разглеждат стоката, която продавачът демонстрира върху Неймар. Той пък се усмихва и намига на девойките, но когато влиза мъж, футболистът, със съответното изражение на лицето, напуска магазина.

17.Бащата на Неймар получава 40 млн. евро от трансфера на сина си в Барселона за общо 57 млн., а за Сантос остават едва 9,4 млн.

18.През 2011 г. на мача Шотландия – Бразилия (0:2) избухва мини скандал. След гол на Неймар на терена е хвърлен банан. „Много е тежко да се играе в атмосфера на постоянни подигравки и расизъм“, заявява бразилецът след мача. Става ясно обаче, че немски студент хвърлил банана случайно! Изплъзнал му се от ръката...

19.От момента на трансфера му в Барселона, Неймар е стопил 7 кг поради анемия - липса на желязо в кръвта. Според баща му това е свързано по някакъв начин с операция на гърлото. Но в Испания подозират сериозни проблеми със здравето.

20.След мача на младежката Копа Америка 2011 Аржентина – Бразилия (2:1) гневният Неймар заявява: „Надявам се, че за пръв и последен път играя срещу 11 овни!“. Аржентинците наистина изваждат свирепи тесли срещу Неймар и Лукас Моура, но легендарният Диего Армандо Марадона се застъпва за своите сънародници с призив за уважение към „отбора, дал на света толкова световни шампиони“.

21.Като юноша наричали Неймар „Новият Робиньо“. По-късно двамата стават съотборници и приятели, свирят и танцуват самба по лагерите на Сантос, докато играят заедно там до пролетта на 2010 г.

22.Като 14-годишен Неймар минава проби и е одобрен в Реал Мадрид, а Феномена Роналдо го взима под крилото си. От Сантос обаче плащат на родителите му и успява да го задържи в редиците си.