Италианският шампион Ювентус продължава да върви уверено към историческа шеста поредна титла, след като в мач от 24-ия кръг на Серия "А" победи с 2:0 като гост Каляри. В герой за "старата госпожа" се превърна Гонсало Игуаин, който вкара и двата гола за успеха на стадион "Сант’Елиа".

През по-голямата част от първото полувреме домакините стояха перфектно в защита и не позволиха нито едно опасно положение пред вратаря Рафаел. В 37-ата минута обаче отбранителният вал на Каляри капитулира след брилянтен пас на Клаудио Маркизио, след който Игуаин откри резултата. Малко след началото на втората част Ел Пипита удвои преднината на Юве след подаване на Пауло Дибала.

До края гостите завършиха с човек по-малко за втори жълт картон на Николо Барела, нов гол не падна и с успеха "черно-белите" възстановиха аванса си пред Рома на 7 точки. Каляри пък се смъкна на 15-то място с 27 т.


Треньорът на шампионите Макс Алегри не изневери на новата схема 4-2-3-1. Сред стартовите 11 се завърна Маркизио, докато Миралем Пянич седна на пейката. Стефан Лихтщайнер пък беше предпочетен пред Дани Алвеш. Атаката на домакините поведе опитният Марко Бориело, друг бивш футболист на Юве – Маурисио Исла, също стартира. Петкратният първенец с торинци Симоне Падоин обаче остана резерва, тъй като не е готов на 100% за игра.

Сардинци започнаха мача настървено и последователно спечелиха фаул и корнер, но защитата на хегемона в Серия "А" се справи безупречно с напечените моменти. В следващите минути Юве взе инициативата и 8-ата Манджукич изскочи от втора позиция при подаване към далечната греда, но Писакена успя да блокира хърватина.

След почти четвърт час игра нервите взеха връх след груб фаул на опасна позиция, за който Киелини беше декориран в жълто. Зад топката застана опитният Бруно Алвеш, но топовният му удар, насочен към горния десен ъгъл, излезе в аут. После борбата взе превес, торинци опитваха натиск, но не можеха да преодолеят отлично подредената защита на Каляри. Това накара Дибала да пробва удар от малък ъгъл от фаул 28-ата минута, с който не затрудни Рафаел.

Така се стигна до 37-ата минута, когато защитата на Каляри изпусна Игуаин, което струва скъпо. Маркизио с чудесен пас изведе аржентинския стрелец, който майсторски се измъкна от засадата и с едно докосване преодоля вратаря за 1:0 за Юве! До края на полувремето изстрел на Куадрадо премина далеч от целта.

Втората част започна мечтано за шампионите и само 2 минути след нейното начало преднината беше удвоена. Тогава Куадрадо подаде към Дибала, той демонстрира отличен поглед върху играта и изведе Игуаин отдясно на наказателното поле. От там Ел Пипита с изстрел с външен фалц прати кълбото под плонжа на Рафаел за 2:0! Каляри обаче не се предаде и след час игра шут на Бориело излезе в аут. По-късно и удар на Исла не намери очертанията на вратата.

В 67-ата минута всичко стана кристално ясно, след като младият Барела получи втори жълт картон за нарушение срещу току-що появилият се на терена Пянич и сардинци останаха в намален състав. Противни на логиката Каляри можеше да се върне в мача в 71-ата минута. Тогава Писакане отправи фантастичен шут от воле, но за пореден път Буфон показа защо е най-добрият вратар на планетата и изби с една ръка.

По-късно Алвеш отправи бомбен удар от фаул и топката прелетя на сантиметри покрай страничната греда. В 87-ата минута Дибала стреля от нарушение точно пред пеналта, но малко над вратата. После и Манджукич пропусна да се разпише с глава, но при атака беше нарушил правата срещу резервата Падоин. В 90-ата минута Юве не вкара като по чудо трети гол. Маднжукич нацели горната греда, при добавката Дибала стреля с летящ плонж, но Рафаел с изумително спасяване спаси Каляри от по-тежка загуба.

Каляри – Ювентус 0:2

Голмайстор: 0:2 Игуаин (37, 47)

Каляри: Рафаел, Капуано, Алвеш, Муру, Писакена (82-Падоин), Барела, Исла, Десана (62-Йонита), Ди Дженаро, Сау, Бориело (75-Ибарбо)
Треньор: Масимо Растели

Ювентус: Буфон, Лихтщайнер, Бонучи, Киелини (18-Ругани), Сандро, Маркизио (67-Пянич), Кедира, Куадрадо, Дибала, Манджукич, Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Стадион: "Сант’Елиа"
Съдия: Д. Калваресе
Жълти картони: Барела, Ди Дженаро (Каляри); Лихтщайнер, Киелини, Маркизио, Куадрадо, Манджукич (Ювентус)
Червен картон: Барела 67’ (Каляри)