Футболните "лъвове" на България са на абсолютното дъно и дори го дълбаят. Задругата на Любо Пенев не само се изложи срещу Норвегия в Осло, но тя е пълна разруха, абсурдна дружинка. А кой съсипа и продължава да съсипва този отбор? "Кой" вече е актуален и за футбола ни.

Сякаш издънката срещу Хърватия в София се прие по-леко, но да бъдеш победен от този отбор на Норвегия и то показвайки жалък футбол, това вече е срам и резил. Та в тима на домакините игра момче, което е на 15 години и сигурно все още не се бръсне.

За сметка на това в родната ни гарнитура личаха имената на Ники Михайлов, Апостол Попов, Веско и Йордан Миневи...все големи играчи, футболни величия.

Този национален отбор се превърна във фирма, в мениджърска институция, в трибуна на популизъм, във всичко друго, но не и в държавен тим. Как така Ники Михайлов излиза титуляр за националния отбор, а в същото време има два изиграни официални мача за цяла една година!?

Примери много, интереси също, но Боби Михайлов, Любо Пенев и сие са оптимисти и чакат следващия мач, следващата квалификация. Наздраве!

Славните времена са изцяло забравени и изтрити. Новата емблема на отбора е безхаберие на фона на бизнес и лични амбиции. Сегашното ръководство на футбола ни разбира от всичко друго, но не и от тази велика игра.

Ако и след резилите срещу Хърватия и Норвегия (срещу Азербайджан извадихме луд късмет в края) има наивници, които вярват, че с този отбор, треньор и президент можем да се класираме на голям футболен форум, то те или не са се събличали по спортен екип, или са били освободени от физическо или просто не разбират от футбол.

С тази футболна сбирщина, която е пълна пародия и продължава да позори България, няма как да стане, дори и от УЕФА да дадат място на цели пет отбора от група на финалите. Националният отбор е религия и по тази причина тези карикатури трябва час по-скоро да бъдат изметени, тъй като те нямат и капка достойнство да си тръгнат сами, а чакат поредното нагласено Изпълкомче.

Свитата на Боби Михайлов не става и тотално съсипва футбола ни. На Любо Пенев му се било работило и в клубен отбор, но изведнъж бързо подви опашка, когато парите на Ботев Пловдив свършиха, а сега прибира едни колосални суми от БФС на месец и то за подобна работа! Срам!

Националният отбор не е забавачница или училище за възраждане на кариерите на приближени играчи, които помирисват терен единствено на тренировки. Бербо, Стенли и Марто били се провалили, а какво да кажем за Попето, Никиту и Владко? За Апата и Миневи няма смисъл да се хабим, то е очевадно.

Тези били най-добрите, нямало други...смях! Като няма други да дадат шанс на нови и млади момчета, ако трябва да се залага на футболисти от "Б" група, а не на дълбоки резерви, едва ли резултатите ще са по-лоши.

Със сегашните футболисти се видя, че не става, не е нужно да се превръщаме в мазохисти. Димитър Бербатов бил антибългарин, предател, изменник...е как да играе за този отбор, с този треньор и с този президент? Същото е положението и при Матей Казийски във волейбола, но това е друга тема.

Истината е, че с тази игра нямаме място и на тези еврофинали, а квалификациите са още в самото си начало. Фактите са болезнени - в последните десет години "лъвовете" не са спечелили нито един важен мач със сериозен съперник.

Футболът ни има бъдеще, но трябват достойни хора, професионалисти, авторитети, които да се захванат здраво и всеотдайно за работа, за да измъкнат институцията от блатото. Заради историята си националният отбор е длъжен и трябва да достигне предишните си постижения и да погледне напред и нагоре. До тогава ще чакаме нов "Парк де Пренс" и ново Американско лято.

Георги Пешев, Gol.bg