Още по темата

 

Миналата седмица избухна война между Литекс и Лудогорец. Всичко започна от едно интервю на Кирил Домусчиев, в което той нападна Левски за наказанието на Моци, а след това обвини, че Ботев и Литекс (срещата завърши с победа за ловчанлии с 1:0) са изиграли приятелски мач.

Още по темата

 

Отговорът от Ловеч не закъсня, но едва ли някой е очаквал да бъде такава стилистиката. Официалната декларация на Литекс започва с "Ах, каква намазана и гелосана делиорманска мъжка мастия", визирайки боса на Лудогорец.

Още по темата

 

След това се изтъква важността дали си с ушанка и направен ли ти е сюнет. Въобще - българска футболна простотия на нов глас. Кой крив, кой прав - в пряк дуел влизат редакторите в Dnes.bg Красимир Ангелов и Александър Попов.

В Ловеч да се научат да уважават успеха на другите

Красимир Ангелов, Dnes.bg

Професионализмът в родния футбол, за съжаление, никакъв го няма. Уважението към успехите на другите пък - още повече. Тази седмица обаче бе ударено абсолютното дъно със скандалната декларация на "Литекс", в която една дузина обидни думи бяха излети от шефовете на ловчанлии към ръководството на Лудогорец и най-вече към Кирил Домусчиев.

Че последният предизвика "Литекс" с мнението, че мачът им с "Ботев" е бил "приятелски", е безспорно, но пък чак такава декларация май дойде малко в повече. Изрази като "гелосана мъжка мастия" са крайно неетични и непрофесионални в среда, в която всичко би трябвало да се доказва на футболния терен. И човек като Гриша Ганчев, видял и 2 и 200 във футбола за почти 20 години, няма как да не знае.

Истината е, че в момента Лудогорец е хегемон в родния футбол и това очевидно няма как да не дразни другите големи отбори, свикнали да властват по футболните терени в последните години. И те го показват. Да, може би на моменти Кирил Домусчиев се държи "на голямо", но пък футболните успехи на разградчани и участието им в Шампионската лига няма как да не дават допълнително самочувствие на човека, който влага пари в този проект. Защото явно той е успешен, за разлика от пропадащия ни като цяло роден футбол.

От друга страна пък Литекс е моделът, който налага млади футболисти, които после биват продавани за добри пари в чужбина. Една определено отлична практика, която до голяма степен взаимства и Лудогорец в момента в опита си да изгради същата отлична детско-юношеска школа.

И е тъжно, когато двата отбора, които в последните 5-6 години са много повече грандове от Левски и ЦСКА заради пътя, по който вървят, да падат до такова селско ниво. Особено опитен отбор като Литекс. Далеч по-добре ще е ловчанлии да отдадат заслуженото на успехите на Лудогорец в нас и в Европа в последните 2-3 години и... да се опитат да се наложат над разградчани на зеления терен. Защото Литекс вече е отбор с 4 титли, няколко купи и подобно грозно отношение към съперника не му отива. Ама никак.

Домусчиев не може да бъде последна инстанция

Александър Попов, Dnes.bg

Декларацията на Литекс в никакъв случай не подхожда на професионален клуб, но има моменти, в които на всеки може да му писне. В последните месеци Кирил Домусчиев се изказва като последна истанция по всеки въпрос. Интервютата му в медиите са повече от тези на Бойко Борисов, което не вещае нищо добро нито за него, нито за Лудогорец. Клубът му е критикуван, че се ползва със съдийски комфорт и примерите за това не са никак малко. А и знаем, че БФС винаги върви със силните, независимо дали става въпрос за Левски, ЦСКА, Литекс или Лудогорец.

А в момента Домусчиев е силният човек в българския футбол, държи и правата за мачовете. Но какъв е той, че да дава мнение кой мач е приятелски? И след като е казал "А" да каже и "Б". Има ли доказателства или ей така хвърля някакви думи? Между другото и изцепката, че Моци е със спряни права за каратистките му изпълнения, защото в комисията имало петима левскари, е нелепа. Ако беше така Моци нямаше да играе срещу Левски и в мача за първенство, след като раздаваше средни пръсти. Кирил Домусчиев също така не би трябвало да бъде морален съдник, след като Миньор полегна на Лудогорец, а миналата година защитата на Марек бе отличена в "Господари на ефира".

Но явно според Домусчиев всичко на Лудогорец трябва да се прощава, а правилните да се четат по неговите виждания. Е, колкото и да е силен шефа на "орлите" това няма как да се случи. ОК, ще си има съдийския комфорт, кучетата ще си лаят, той ще си става шампион, но ще бъде все по-самотен на върха. И бързо ще бъде свален, защото кризата в другите грандове все ще отмине. А най-лошо е, когато си сам и средняк.

Обидните квалификации на ловешката декларация трябва да бъдат осъдени, но подобни позиции ще зачестят. Защото Домусчиев не е и не може да бъде господар на българския футбол. Не може и да бъде последна инстанция. Не може и медиите да са под негов контрол и да тече едно двустранно муш-муш с шумолене на финикийски знаци. Но най-важното е, че читатели, зрители и фенове не могат да бъдат излъгани. И неутралните запалянковци също в един момент ще прозрат, че действията откъм Разград са единствено от позицията на по-силния. А най-лошото за Лудогорец е, че покрай скандалите олеква самият отбор, който през последните години демонстрира наистина най-добър футбол.

Важен е и Вашият глас в сблъсъка