След като Стивън Джерард се подхлъзна в решителен мач срещу Челси през миналия сезон по време на неочакваното преследване на първото място, вече се навършват 25 години от последната титла на червените.

За клуб, който приемаше короната в Англия като своя лична собственост, чакането продължава твърде дълго.

Ливърпул се провали и в полуфинала за ФА Къп и след поредния колапс в края на сезона Брендън Роджърс е изправен пред сериозни въпросителни.

Залезът на Джерард
Продължават споровете дали Ливърпул достатъчно рано му предложи нов договор, но бруталната истина е, че дойде точният момент капитанът да се раздели с клуба на сърцето си.

Поне това показва формата му този сезон. Ливърпул спечели 7 от 8 мача без него (88%), а през 2013/14 - едва 10 от 25 (40%). Роджърс няма верен ход за Джерард. 34-годишният играч бе остро критикуван за играта си срещу Вила на "Уембли", но след това и Роджърс получи критики, че го остави извън състава срещу Хъл Сити.

По време на серията от 13 мача без загуба мениджърът бе обявен за тактически гений, но по всичко личи, че той все още не познава оптималния си състав и оптималната тактика, когато настъпят важните моменти.

Трансферите
Отбор, който е похарчил над 100 милиона за транфери, би трябвало да се бори за титлата. Това каза Роджърс за Тотнъм след продажбата на Гарет Бейл, но същото този път важи и за Ливърпул.

Работата на трансферния комитет и Роджърс е най-големият провал в Ливърпул. Големи суми пари бяха похарчени неадекватно. 20 играчи пристигнаха и много малко от тях - например Коутиньо и Стъридж, може да се определят като успешни покупки.

Заради Балотели мърсисайдци се превърнаха в посмешище и трудно би се намерил човек, който да смята, че 20 милиона паунда си заслужават за Деян Ловрен от Саутхемптън. А някой изобщо спомня ли си за Яго Аспас и Луис Алберто?

Ялова атака
Клубът пренебрегна предупрежденията за Марио Балотели и някак Роджърс си повярва, че може да направи с италианеца това, което Манчини и Мауриньо не успяха. Няма шанс! Ами Рики Ламбърт?

Мечтаният трансфер се превърна в кошмар за него. Така и не бе намерен заместник на Луис Суарес. Четиримата чисти нападатели на Ливърпул - Стъридж, Балотели, Ламбърт и Борини, вкараха едва 8 гола във ВЛ.

Това е с един по-малко от защитниците на Евертън (Бейнс, Шеймъс Коулмън, Стоунс и Джагиелка), които са с 9.

Бъдещето
Роджърс все още има резервоар на доверие от миналия сезон, но той ще се изчерпа, ако бързо не бъдат направени подобрения.

Северноирландецът е адмириран, защото върна Ливърпул към традиционния за клуба стил на игра, но не може да отрече, че сезонът е провал и сянката на Юрген Клоп вече тегне над него.

Да отпаднеш от ШЛ в група с Базел и Лудогорец определено не може да се нарече успех. Отпадането на два полуфинала за домашните купи също...

Въпросът е колко може да чака Ливърпул. Най-вероятно Роджърс ще получи нов шанс и ще продължи да води Ливърпул и през следващия сезон. Поне такива са индикациите от собствениците.

Роджърс обаче не може да избяга от факта, че е първият мениджър на Ливърпул от 1950 година насам, който не е спечелил нито един трофей в първите си три сезона начело на тима.

BBC