След продължителен натиск от страна на някои от най-силните на деня, УЕФА най-накрая клекна и смекчи правилата на финансовия феърплей до толкова, че европейските грандове отново могат да харчат толкова, колкото си поискат. А какво всъщност означава това ще обясни един спортен икономист.

Битката за налагането на финансов феърплей в европейския футбол е любимият и най-престижният проект както на шефа на "Байерн" Карл-Хайнц Румениге, така и на президента на УЕФА Мишел Платини. Но след последните събития спокойно бихме могли да кажем, че това беше любимият им проект.

Решението за налагане на централизирани финансови правила в играта, според които да карат клубовете да харчат мъдро и да не зависят толкова от разни инвеститори, бе взето през 2009 г., а влезе в употреба през 2012 г. И клубовете, които участваха в европейските турнири, най-просто казано, вече нямаха право да харчат много повече пари от тези, които изкарват. А съответните инвеститори имаха право да ги подкрепят само със скромни суми.

В края на юни обаче УЕФА тихичко отпусна до толкова правилата, че от тук нататък финансовият феърплей може да бъде ползван само за пиар инструмент. Защото от тук нататък в краткосрочен и средносрочен период клубовете ще могат да харчат, колкото си искат, и ще могат да трупат, колкото дългове си искат, с условието да са предупредили УЕФА. И ако са предупредили предварително, че ще излязат на червено покрай евентуални покупки на играчи, няма да подлежат на санкции.

Единствено условие по тази схема е клубовете да кажат как смятат да покрият минуса си. "Главната цел на финансовия феърплей остава непроменена - отсече след облекчаването му Платини. - Просто от период на пестене влизаме в период, в който ще гоним израстване и развитие!" Но дали наистина е така, или всъщност е станало нещо друго?

"Всъщност финансовият феърплей е вече мъртъв - твърди немският спортен икономист Хенинг Фьопел, който е ръководител на Световния икономически институт в Хамбург и от години се занимава и с юридическите аспекти на този тип правила. Наскоро той предупреди, че е възможно да се стигне до дела срещу финансовия феърплей и даже написа научно становище по темата. "С оглед на това, което трябваше да се случи покрай финансовия феърплей - да се намали задлъжняването на клубовете и да се ограничи намесата на инвеститори, сегашните реформи на УЕФА представляват неговата смърт", категоричен е Фьопел.

И сигурно е прав, защото първите последствия от реформите вече се усещат. В сряда УЕФА оттегли санкциите, наложени на "Пари СЖ" за нарушаване на финансовите правила, а няма и 48 часа по-късно помпаният с катарски капитали клуб даде да се разбере чрез сайта си, че започва трансферна офанзива. "Вече сме в състояние да се движим по-активно от досега на трансферния прозорец - предупреди президентът на парижани Насер Ал Хелаифи. - Ще привлечем правилните таланти, от които нашият отбор се нуждае!"

Катарският шеф се изрази елегантно, макар че всъщност "Пари СЖ" се опитва с всички средства да се превърне в господар на трансферния пазар. Според запознати освен Анхел ди Мария ("Манчестър Юн") и вратарят на "Айнтрахт" (Фр) Кевин Трап, в трансферния списък на парижани са още Кристиано Роналдо ("Реал" (М), за който според някой информации са подготвени 125 млн. евро трансферна сума, и желаният от всички европейски грандове Пол Погба ("Ювентус"). "Досегашните правила не ни даваха да растем толкова, колкото искахме - не крие, че е недолюбвал феърплея Ал Хелаифи. - А в същото време все повече играчи искат да идват при нас. Това показва колко е атрактивен нашият проект!" Проект, който тепърва ще набира скорост. "Още сме на първия му етап", предупреждава съвсем сериозно конкуренцията Ал Хелаифи.

Освен "Пари СЖ" облагодетелствани от промените в правилата за финансовия феърплей са и другите много богати клубове с шейхове под ръка като "Манчестър С". Интересно е обаче защо точно сега се смекчават правилата, при положение че само преди година една камара клубове бяха наказани заради прекаляване с покупките? "УЕФА се страхува, че правилата на финансовия феърплей няма да издържат пред съда - убеден е спорният икономист Фьопел. - И затова се опитва да спаси бебето си по някакъв начин!" От УЕФА обаче правят всичко възможно да не се стига до съд, въпреки че не се знае какво точно би решил той. "Опитват се да избегнат дело и затова смекчават правилата, а след това се опитват да изкарат, че така се засилва ефектът от финансовия феърплей. Няма как да кажат, че концепцията им е пропаднала, Това би било катастрофа", казва Фьопел.

Може би точно в този ред на мисли и самият Карл-Хайнц Румениге се хвърли да защитава направените промени. "Новата версия на правилата отговаря по още по-перфектен начин на принципите на финансовия феърплей - изхвърли се шефът на "Байерн". - Така системата се доразвива!" Странна позиция, при положение че той години наред беше един от най-усърдните бойци за налагане на спирачка на трупането на дългове.

Още повече че с новите промени идеята за налагане на финансов феърплей вече е като безсмислена. "УЕФА закъсня с налагането на правилата с 2-3 години и в крайна сметка бе прегазена от реалностите - казва икономистът Фьопел. - А същинското развитие на нещата е в пълно противоречие на това, което УЕФА искаше да постигне в началото. Идеята беше да се ограничи влиянието на инвеститори, а сега все повече клубове ги търсят!"

Филипо Каталдо