В понеделник Олимпиакос не успя да спечели 18-и пореден мач в гръцката Суперлига, завършвайки 1:1 при визитата на Платаниас. По ирония на съдбата това е същият тим, който не му позволи да спечели и мача за купата в края на октомври (2:2), но в случая е по-важно, че на рекорда от 17 поредни шампионатни победи бе сложен край.

Исторически погледнато, Олимпиакос постигна най-добрата серия победи в европейска елитна дивизия от 2000 г. насам. Момчетата на Марко Силва обаче останаха твърде далеч от най-доброто постижение на Стария континент, поставено от Бенфика на Еузебио – 29 поред от 1971-а до 1973-а.

Хегемонията на Олимпиакос в гръцкия футбол е тотална – тимът от Пирея е спечелил 42 титли, 17 от тях в последните 19 сезона, като допусна само Панатинайкос да се промъкне до златото на два пъти (2004, 2010). Тази хегемония обаче е обградена от съмнения относно феърплея, тъй като клубният президент Евангелос Маринакис бе обвинен в манипулиране на мачове в периода 2011-2013 г.

В един момент той бе изваден от футбола, но делото вече е спряно поради липса на доказателства. УЕФА даде зелена светлина на клуба да участва в евротурнирите, но всички в Гърция са убедени, че клубът на Маринакис е подкрепян от свои фенове на високите етажи.

Във футбола често се налагат глоби на играчите за обидни жестове или изказвания, но в Олимпиакос има санкции и ако не печелиш. Така например миналия март Маринакис глоби тима с 500 000 евро заради отпадането от Днепър в Лига Европа и равенството с АЕК, тогава във Втора дивизия, за купата в Пирея.

„Олимпиакос е най-големият клуб в Гърция и за всеки от вас е чест да играе за него, уточни президентът. – Ако някой има проблем с това, нека да има куража да се изправи и да напусне“.

В клуб, който е свикнал да печели всичко в тази страна, най-малката грешна стъпка може да се окаже фатална за треньора, получил честта да седи на пейката. От 27 май 2009 година на горещия стол се смениха 12 специалисти, а средната продължителност на престоя им е едва седем месеца.

А от 2000 г. най-дълго на поста се е задържал Мичел, настоящ треньор на Марсилия, чийто мандат продължи почти две години. Марко Силва, който за малко не класира отбора за осминафиналите на ШЛ тази есен, знае, че не бива да бърка срещу Андерлехт идния месец в Лига Европа въпреки чудесната успеваемост в местното първенство.

Настоящият състав има всички предпоставки да се справи по-добре от предшествениците си (два четвъртфинала – за КНК 1992/93 и в ШЛ през 1998/99). Бившето дето чудо на Астерас Триполис Костас Фортунис (23 г.) е във формата на живота си – отбелязал е 13 гола в 17 кръга.

Преди това за три сезона във втородивизионния Кайзерслаутерн вкара едва 2 пъти. Роберто – бивш вратар на Атлетико Мадрид, пращан няколко пъти под наем, пък за пръв път се радва на период на стабилност в кариерата си. Мароканецът Мануел да Коста изтърка доста пейки (ПСВ Айндховен, Фиорентина, Сампдория, Уест Хем), преди да се утвърди в центъра на отбраната в Пирея.

Гаранцията, че ще играе редовно в Шампионската лига, позволява на клуба да вземе и класни играчи като нигериеца Браун Идейе, колумбиеца Фелипе Пардо и аржентинския ветеран Естебан Камбиасо.