В момента всичко в Манчестър Юн се върти около новия мениджър Жозе Моуриньо, Златан Ибрахимович и въпроса, кога точно ще дойде Пол Погба. А в това време почти никой не говори за капитана Уейн Руни.

Той е вече в клуба легенда, а в навечерието на неговия фатален 13-и сезон на "Олд Трафорд" е поставен под огромно напрежение. Защото очакванията на всички са Юнайтед да тръгне рязко нагоре. Големият въпрос обаче е дали с Руни, или без Руни.

Фактът, че Жозе Марио дош Сантош Феликс Моуриньо кара света да се вълнува, не е новост, а ежедневие вече 12 г. "Моля да не ме смятате за арогантен, но съм победител в Шампионската лига, което значи, че съм специален", представи се Жозе на Острова, когато встъпваше в длъжност първия път в Челси през 2004 г. Така се роди Специалния. 

От тогава досега обаче нещата се промениха много. И най-важното - социалните мрежи са част от живота на всички. Включително и на жената на Жозе - Тами, която тези дни щракна съпруга си и го качи в Туитър, без да си дава сметка, че така бял свят видяха и вече начертаните на една дъска тактически варианти за новия сезон. А там фигурираше и името на Пол Погба. Очакванията са 23-годишният французин да се върне на "Олд Трафорд" от Юве с трансфер за 120 млн. евро.

На дъската на Жозе направи впечатление и нещо друго. Там капитанът на Червените дяволи Уейн Руни е заел позиция зад централния нападател който, по всичко личи, ще се казва Златан Ибрахимович. Точно по време на големия шум около идването на Моуриньо в Челси преди 12 г. тогава 19-годишният Руни, смятан за най-големия талант в световния футбол по онова време, премина от Евертън в Юнайтед за 37 млн. евро.

12 г. по-късно той вече не е тийнейджър. През октомври той ще навърши 31 г. На представянето си преди 2 седмици Моуриньо се определи като млад мениджър: "На 53 съм, а не на 63 или 73!" По тази логика Руни би могъл да се изкара млад футболист, но вече не е такъв. И играе за Юнайтед от цяла вечност. Той има вече 435 мача във Висшата лига, а общо на клубно ниво има почти 600 мача.

Въпреки това към момента не изглежда никак вероятно Руни да има водеща роля през 13-ия си сезон в Юнайтед. От една страна, заради все по-малкото голове, които бележи, а от друга - заради все по-честите си контузии. Не трябва да се забравя и фактът, че заради участието си на Евро 2016 с Англия почивката свърши по-късно и се присъедини към Юнайтед едва тези дни за турнето в Китай. "Впечатленията ми от Моуриньо са много, много добри - подчерта още след тренировката си Руни. - Вижте само какви отбори е водил и какви успехи е постигнал!"

Уейн също има успехи, включително 5 титли на Англия. От последната от тях обаче вече мина известно време (3 г.). След края на ерата сър Алекс (лятото на 2013 г.) Юнайтед даже не може да се включи в битката за титлата във Висшата лига и точно затова напрежението, което тегне над него, е толкова голямо. И той очевидно си дава сметка за него. Още повече че покрай привличанията на Ибрахимович и Хенрик Мхитарян свободните места в титулярния състав намаляха значително.

"В Юнайтед винаги имаш усещането, че трябва да се доказваш отново и отново, всеки сезон", твърди Руни. Големият му минус обаче е, че от него вече не могат да се очакват 20-30 гола на сезон. А точно головете са това, което може да го задържи сред титулярите при положение че Моуриньо вече обяви, че няма да го ползва като халф по подобие на Луис ван Гаал. Мястото в халфовата линия е запазено за Погба. Но пък може би точно с него зад гърба си Уейн ще се върне към корените си и ще стане отново онзи нападател, който някога беше...

Оливър Уитънбърг