В сряда предстои поредна звездна нощ за Лудогорец в Шампионската лига. Съперник на българите е един от най-скъпите отбори в света - ПСЖ. Над 40 000 ще имат удоволствието да гледат на живо звездите на френския гранд. Една от тях е Анхел ди Мария - бързият аржентинец, чиято левачка тормози от години защитниците в най-добрите първенства.

Като повечето футболисти от Южна Америка Анхел израства в адска мизерия. Роден е на 14 февруари 1988 г. в Росарио - едно от трите деца на Мигел и Диана. Заедно със сестрите си Ванеса и Евелин помагат на родителите си, които копаят въглища в местната мина."Нашата къща беше малка и аз делях една стая със сестрите ми - спомня си Анхел. - Беше ужасно съществуване, но поне когато времето беше лошо, имахме метален покрив над главите си. Започнах да помагам в мината, когато бях на 10. Беше трудна работа - разказва още Ди Мария. - Често си мисля какъв късмет съм имал да стана футболист. Бях ужасен ученик. Ако не беше футболът, щях да продължа да копая въглища Какво друго бих могъл да правя" - споделя аржентинецът.

Като дете той стада от хиперактивност. Когато е едва на годинка, се разминава на косъм със смъртта. "Майка ми често припомня историята - разказва Ди Мария. - Бил съм на годинка в проходилка. Излязъл съм на двора и съм паднал в кладенеца. Имал съм късмет, защото са ме спасили навреме. В противен случай нямаше да съм тук и да говоря за това" - продължава футболистът в интервю за "Индипендънт".

Това е първият от многото инциденти, които карат родителите му да го заведат на лекар, което на практика дава старт на звездната му кариера. "На майка ми й писна да чупя всичко вкъщи и ме заведе на лекар, когато бях на три. Тичах в чакалнята и там изпотроших всичко. Лекарят просто каза: "Запишете го на спорт." Ди Мария израства в квартал Мендоса на градчето Пердриел, Западна Аржентина. Обсебен е от футбола и всяка свободна минута с приятели гони топката по улиците. Когато скаути на Росарио Сентрал за първи път го забелязват, има един малък проблем - той вече играе за местния Торито.

Росарио плаща 35 топки за таланта. "Отнемаше ни 30 минути да стигнем до тренировъчното игрище. Майка ми ме водеше с велосипед, на който ни качваше заедно с двете ми сестри. Аз се качвах на гърба на по-малката, по-голямата сядаше на кормилото, а мама караше. Трудното беше през зимата. Можете ли да повярвате, че правихме това в продължение на седем години?". След трансфера в португалския Бенфика, който е на стойност 6 млн. евро, Ди Мария купува нова къща на семейството и заповядва на баща си да спре да работи. "Татко е блъскал по мините в продължение на 16 години, докато не го накарах да се откаже. Беше хубаво да имам възможността да кажа: "Татко, не е нужно да правиш това повече", спомня си крилото.

"Харесва ми да мисля, че се отблагодарявам по някакъв начин на моето семейство, като им купувам къщи и подаръци. Надявам се, че ще бъда в състояние да продължа да правя това, докато кариерата ми свърши", споделя аржентинецът.  На терена Ди Мария има репутацията на безмилостен бегач с извънредна издръжливост. "Често, когато напускам, противниците ме питат откъде получавам силата да тичам толкова много. Но аз винаги съм бил един и същ, никога не спирам да тичам", обяснява той.

За негов късмет кариерата му се развива по-добре и от най-смелите му мечти. На 28 юни 2010 г. подписва 5-годишен договор с Реал Мадрид срещу 25 милиона евро. Дебютира на 4 август. С испанския гранд печели първенството и Шампионската лига, като на финала срещу Атлетико М (4:1 след прод.) през 2014 г. изиграва изключително силен мач. Същото лято Ди Мария се превръща в най-скъпия трансфер на Острова, след като Манчестър Юнайтед плаща за него 76 млн. евро. Цялата сума по трансфера е 85 млн., които включват специални бонуси от 5 млн. при добро представяне в новия му отбор и 4 млн. от рекламни права. Договорът с Манчестър е за срок от 5 години, а седмичната му заплата - 200 хил. паунда. Очакванията към него са огромни, а той облича фланелката с легендарния номер 7, носен от един от най-великите футболисти в историята на клуба Ерик Кантона.

Престоят му на "Олд Трафорд" обаче се оказва кошмар. Дори е обявен сред най-големите разочарования. Затова още следващата година е продаден на ПСЖ срещу 63 млн. евро. Само след няколко мача Ди Мария разкрива и причината за провала си в Англия. Става дума за мениджъра Луис ван Гаал: "Не усещах доверие, докато в Париж още от самото начало Лоран Блан беше пределно ясен какво иска от мен и нито веднъж не си промени мнението. Той ми даде пълна свобода на терена и аз отново се чувствам щастлив." Сега Ди Мария е твърд титуляр и при Емери. А в каква форма е - ще се убедим след броени дни на "Васил Левски".

Костадин Джорджев, "7 дни спорт"