Един голов призрак броди из Европа. Терминаторите си имат име. Монако. Отборът от Княжеството е спектакълът на Стария континент и дава смисъл на това да пуснеш телевизора, за да видиш техен мач.
Страхотна комбинация от тактически грамотен, освежаващо млад и убийствено насочен към атаката състав.

Монако вкара 121 гола дотук през сезона, като ги постигна само в 46 мача. Средно по 2,63 попадения на двубой, като това се случва с тим, който е в едно от петте топ първенства като ниво в Европа. Още по-впечатляващо. Не говорим за някой Лудогорец, Риека или Цървена звезда, който разпилява съперниците си в шампионат с ниски съпротивителни сили на повечето от тях.

Във френската Лига 1 Монако е нанизал великолепните 82 гола в 28 кръга, като не е вкарал в един-единствен мач през сезона. На 21 септември Ница разби тима на Леонардо Жардим с 4:0 на свой терен - това е "нулата" в статистиката

Усреднено постижението докосва три гола на мач (2,93), което е най-доброто в топ първенствата на континента. И то с голямо предимство пред Ливърпул (2,14 средно на двубой) в Англия, Наполи (2,29) в Италия и Байерн (2,43) в Германия. Единствено Барселона е равен на Монако като коефициент с голове средно на мач, но разликата в селекциите и равностойността на първенствата е сериозна.

Монако на Жардим води с три точки във Франция (има 65) пред ПСЖ и Ница, но реално авансът е 4 пункта - головата разлика на лидера е с 20 и 33 попадения по-добра от тази на двата преследвача съответно. Това си е допълнителна точка.

10 кръга преди края на първенството атакуващият вулкан от Княжеството е фаворит за титлата, остават му гостувания на Каен, Анжи, Нанси, Рен и Лион (което единствено изглежда голямо препятствие) и има най-добра програма от трите тима на върха. Освен това му предстои финал за Купата на лигата, където на 1 април го чака ПСЖ. В този турнир Монако наниза 9 попадения за 3 срещи.

Задава се и четвъртфинал за Купата на Франция срещу Лил у дома (напълно преодолим съперник), като в тази надпревара монегаските вкараха 11 пъти за 3 двубоя дотук. В Шампионската лига иде реванш у дома срещу Манчестър Сити след 3:5 в Англия, като да отпишеш Монако може да се окаже грешка.

В турнира досега френският лидер е отбелязал 19 пъти в 12 мача, ще го направи пак и срещу звездния състав на Гуардиола. Въпросът е дали ще успее да вкара достатъчно и да не допусне, за да елиминира Сити. Но към момента Монако е в играта за четирите трофея, за които започна да се състезава в началото на сезона. Достатъчно ярко постижение.

Друго такова е как отборът на Жардим разпределя това внушително количество голове между играчите си. Защото това е белег на отбор, който има много оръжия. Полският бранител Камил Глик има 5 шампионатни гола и още един в Европа (общо 6). С него, цели 9 футболисти са вкарали по 5 и повече попадения за тима!

Радамел Фалкао Гарсия, наричан от света Тигъра, се завърна към най-добрите си дни в головата джунгла с 23 точни удара във всички турнири (16 в Лига 1). Колумбиецът е "старото куче" в атаката, но около него пърхат и доста млади суперталанти.

Втори по голове в тима е Килиан Мбапе, 18-годишната сензация, сравняван с Тиери Анри. Девет шампионатни попадения са гарнирани с 3 за купите и 1 в Шампионската лига, и то във вратата на Сити (13 гола общо). Следва Валери Жермен, който има 9 попадения в първенството и 3 в други турнири. Гуидо Карийо, аржентинската резерва (с едва 17 титулярни мача общо във всички надпревари) заби 7 пъти - всичките в Лига 1.

Фабино, бразилският опорен полузащитник, се отчете с 9 гола до момента, като той изпълнява дузпите и 7 от точните му удари са от 11 метра. Томас Лемар, още едно от младите открития, наложени от Жардим, допринася с 11 гола, от които 7 са шампионатни. Бразилецът Габриел Бошилиа има 6 попадения, все в първенството, а мозъкът на отбора - португалският магьосник Бернардо Силва, записа 6 гола в Лига 1 и 3 в Европа.

Тези деветима основни реализатори са вкарали 94 от всичките 121 гола на Монако за сезона. Но са 9, не трима-четирима. Това е отлично разпределение на попаденията в отбора. И една от тайните за страхотния сезон на този голов призрак, който тепърва може да носи неприятности не само на френските си съперници.

Материал на SPORTINGLIFE.BG