Уелс бе до събота една страна, която живее само за ръгбито, но след представлението на Реал в Кардиф футболът ще стане култов. Невероятна лекция на Кристиано и компания. Ето я 12-ата!
Крале на Европа! В цвят, цвят, цвят, цвят, цвят, цвят, цвят, цвят, цвят, цвят, цвят и пак цвят. Не съм полудял. Написах го 12 пъти поред, за да напомня колко Купи на Европа е покорил най-великият клуб на XX и XXI век.

Пропагандата, че повечето титли са спечелени в ерата на черно-белите телевизори, е само за тези, които искат да омаловажат големите заслуги на генерацията на Ди Стефано и Хенто. Баща ми потвърди, че тревата тогава е била не по-малко зелена, а фланелките - също толкова пъстри и цветни. Всичко е било цветно! А животът продължава да е все така щастлив за мадридиста. Същият този гражданин, имал късмета да избере отбора, продължаващ да пише най-красивата история, която някога е била разказвана. Европа е изумена.

Да биеш с 4:1 този Ювентус, който имаше истинска стена пред Буфон. Но атаката на Реал Мадрид е от друго измерение. Колосален триумф. Ще бъде помнен много дълго време. Преведохме го и на един уелски колега, а публиката на Реал го изпя: "Ние сме царе на Европа (We are the kings of Europe)".

Час и половина преди финала ми се обади дон Серхио Нието. Ще ме питате кой е този сеньор. Член №1 на Реал Мадрид. Накара ме да стана на крака! На своите 92 години той ме развълнува, защото се сети за мен, успокои ме и ми каза: "Човече, не се тревожи. Казах ти, че няма да умра, преди да видя поне една дузина европейски купи. Днес печелим, Ронсеро", сигурен бе той. А аз само завиждам на тези поколения ветерани, които наистина са видели с очите си всичките тези 12 купи - 12 парчета чиста слава, покорени от Реал от 1956-а насам. Жалко, че моите родители не са се срещнали 20 години по-рано. 

Златен Кристиано! Когато резултатът бе 0:0, не ти остава нищо друго, освен да повикаш Кристиано Роналдо. Португалецът трябваше да излиза да спасява. Неговите изблици за 1:0 и 3:1 бяха като падаща звезда, която те хипнотизира в летните вечери. Карвахал обори всяка съпротива за най-добър десен бек в света, а при третото попадение асистентът вече се казваше Модрич. Легендата с ръкавици не притесни португалеца. Той вече бе вкарал 7 гола на Старата госпожа. И в събота даде блясък на своята пета "Златна топка". Меси - достигнат. Кой все още се съмнява, че Кристиано е най-добрият играч, стъпващ по Земята? 

Поглеждам часовника. Вече е 11 през нощта. В 11 часа имаме 12-ата. В същия момент ми звъни моят Маркитос. Дойде на бял свят през 2002-а. Точно когато Зидан отправи онова легендарно воле в Глазгоу, гарнирано с блестящите изяви на Касияс. Сега синът ми е на 14. Неговият коментар бе: "Татко, откакто се родих, Реал вече има 4 Шампионски лиги. Благодаря ти, че ме направи от Реал".

Гледам към терена. Там е Марсело с модерното №12 на гърба. После Каземиро - героят при 2:1. До него Асенсио, който ще спечели "Златната топка" до 2-3 години. И не на последно място носещият капитанската чест Рамос. 
А сега - време е да се разделим, защото имам среща с една богиня. Най-красивата. Моята възлюбена Сибелес! Само Мадрид и никой друг!

Томас Ронсеро, AS