Въпреки очевидния консенсус, че Жозе Моуриньо и Ромелу Лукаку се разделиха враждебно в Челси, именно португалският мениджър бе първият човек, който поздрави белгийския нападател за постоянния му трансфер от Челси в Евертън за 28 милиона паунда през 2014 година. Моуриньо напълно знаеше какъв талант има в лицето на Лукаку, но бе наясно. че за да спечели Висшата лига, му трябва опитен нападател, вместо 22-го-дишния белгиец и заради това привлече Диего Коста.

Тогава решението на Моуринъо изглеждаше също толкова противоречиво. колкото и това да прокуди и Кевин де Брюйн от "Стамфорд Бридж". През годините португалецът е показвал многократно, че обича да взема играчи, с които е работил преди. Такива са примерите със Златан Ибрахимович, Рикардо Карвлльо, Маниш, Самуел Ето'о и Майкъл Есиен. Така Лукаку се озова на "Гудисън Парк" и разви таланта си, а преди 12 месеца близкият му приятел Пол Погба се върна в Манчестър Юиайтед и двамата често можеха да бъдат засечени заедно в ресторанти.

През миналия сезон Лукаку вкара 24 гола в първенството, но голяма част от тях бяха срещу така наречените по-слаби отбори. Той обаче се разписа и срещу Сити, Тотнъм и Арсенал. Точно срещу такива имаше проблеми Юнайтед. Ако тогава равенствата срещу подобни съперници бяха превърнати е победи, разликата от 24 точки до шампиона Челси нямаше да бъде толкова срамна. И ако един играч може да вкарва при гостуване на Сити, няма причина той да не се адаптира и в Манчестър Юнайтед. Лукаку е бърз и мощен. Той о тип играч, който Моуриньо харесва. Ако Жозе финализира сделката, то логичният въпрос е какво ще е бъдещето на Маркъс Рашфорд.

Няма фен в Юнайтед, който да не иска родения в Манчестър нападател да остане. Той завърши силно сезона и игра в 53 мача, но в периода септември – април не успя да вкара гол в първенството. Очевидно беше, че Юнайтед има нужда от нападател, който бележи редовно. Точно такъв е Лукаку.

Материал на ESPN, превод на "Меридиан мач"