Новият треньор на Левски е, меко казано, любопитна фигура. Той има не особено успешна кариера като футболист. Играл е на много ниско ниво. Кариерата му като треньор започва през 1990 година, когато е само на 29 години. Роси преминава през няколко нискоразредни отбори, но пък има шанса да черпи опит от един от доайените на Аленините – Зденек Земен. Делио Роси завършва своето образование с първите си стъпки в професията. След трудна година в Дженов и слабо представяне в Пескара, той отива в Лече. По време на трите си сезона там Делио Роси показва добри резултати и дава шанс не на кой да е, а на Валери Божинов. Именно при него родният национал получава големия си шанс във футбола още на 15-16 години. През 2004-а отстъпва мястото си на своя учител Зденек Земен, за да последва поредно разочарование. Той отива начело на Аталанта, където прави неуспешен опит да спаси тима от изпадане. В малкото време, в което води отбора, съумява да спечели доста двубои и си извоюва работата на живота – в римския гранд Лацио. Още през първия си сезон на стадно "Олимпико" класира Лацио в евротурнирите. Право, което е загубено заради скандала „Калчополи“.

През следващия сезон "орлите" стартират с пасив от 11 точки, впоследствие намален на 3, но въпреки това стигат до третата позиция в първенството – грандиозен успех, който вкарва треньора в сърцето на всеки фен на Лацио. През сезон 2007/2008 "орлите" играят в групите на Шампионска лига, но отпадат. Това разстройва тотално сезона им и те завършват чак 12-и. Въпреки това ръководството на клуба му гласува доверие и това се отблагодарява. На 13 май 2009-а година Лацио стига един от най-големите си успехи през този век - Купата на Италия. По пътя Лацио отстранява Ювентус и Милан, а на финала бие Сампдория с дузпи. Това е и най-златната страница в личната историята на Делио Роси. Постоянните скандали с Клаудио Лотито обаче го прогонват от клуба, но само за да стигне нов връх в Палермо. Там той заменя Дзенга и още в първия си сезон изкачва таблицата благодарение на победи като тези над Юве и Милан с по 2:0 като гост. Впрочем, той постига над тези съперници победи с почти всеки отбор, който води. Накрая Палермо изненадващо завършва на 5-о място, само но точка от място от ШЛ, където отива Сампдория.

Добри резултати в Европа, плюс налагането на звезди като Хавиер Пасторе му печелят окончателно оценката на един от най-качествените италиански специалисти. Реномето му обаче е разклатено с уникално срамно загуба 0:7 от Удинезе у дома, след което Роси е изгонен. Само месец по-късно той се връща начело на Палермо и извежда тима до финал за Купата на Италия, където губи с 1:З от Интер. Във Фиорентина, следващия клуб в кариерата му, той се забърква и в най-големия си скандал, след като при една смяна на Аден Ляич му налита на бой, подразнен от ироничните ръкопляскания на сръбския футболист. Още на следващия ден е уволнен, което допълва реномето, че освен добър специалист, той е и доста нестандартна и скандална фигура. Последната засега работа на Делио Роси е била в Болоня, където е уволнен заради серия от негативни резултати.

Изобщо Левски взима човек, който на Апенините е повече от добре познат. Способен да скочи в градския фонтан след победа на своя Лацио, или пък да сервира на фенове заради бас. Способен да пребие свой играч, но и да кара останалите да умират за него. Способен да загуби с 0:7 у дома, но после да изведе скромен тим като Палермо до финал за Купата. Повече от колоритна фигура, която обаче има всички шансове да се нарече един от най-именитите треньори идвали у нас Той има качества да направи Левски отново сериозен тим. Дали ще го направи обаче зависи от него, средата, кредита на доверие на феновете и шефове.

Материал на "Меридиан мач"