Световното първенство през 2018 година в Русия приближава. До шампионата на планетата остава по-малко от година и част от участниците вече са ясни. Това са домакините, както и класиралите се Бразилия, Иран, Япония, Мексико, Белгия, Южна Корея и Саудитска Арабия. По този повод руският сайт Aif.ru написа материал за всички желаещи фенове да гледат мачовете на живо. В него е описано как да се снабдите с билети, има ли отстъпки за деца и още полезна информация.

Кога започва продажбата?

Масовата продажба на пропуските започва днес в 11.00 часа българско време.

Къде могат да се купят билетите?

Само в официалната страница на ФИФА. Световната футболна федерация ще открие и специални центрове за продажби в градовете, където ще се играят мачове.

Как да бъдат закупени?

Билетите ще се продават на няколко етапа.

- 1 етап (два периода): От 14 септември до 12 октомври 2017 година. През този период можете да подадете заявка, която да бъде одобрена или частично одобрена. До 16 ноември всички фенове ще бъдат уведомени за решението. Ако кандидатите бъдат повече от наличните места, ще се проведе жребий за разпределяне на пропуските. Вторият период на първи етап ще продава билети от 16 до 28 ноември. Билетите ще могат да бъдат закупени до изчерпване на количествата.

- 2 етап: Ще започне след официалния жребий на турнира на 1 декември. От 5 декември до 21 януари 2018 г. може отново да се кандидатства за билети. На база "първи дошъл" ще се продават от 13 март до 3 април 2018 г.

- 3 етап: Феновете, които не са си купили пропуски в първите два етапа, ще имат шанс да го направят в "последната минута". Този етап ще се проведе от 18 април до 15 юли 2018 г., т.е. в деня на финала на световното. Стига да са налични, пропуските ще се продават и не са необходими предварителни заявления.

Има ли смисъл да се купуват билети за първия етап преди жребия?

Да, има. Феновете могат да се снабдят с пакетни билети за определен стадион в конкретен град. Например, пакетът за "Лужники" включва 3 мача от груповата фаза и един от 1/8-финалите. Освен това се продават пакети от 3 до 7 срещи на определени отбори: например Русия или Бразилия. Не е нужно да знаете програмата предварително. Също така първият етап дава възможност да оттеглите заявката и след това да купите:

- Билети за определен мач: можете да изберете кой да е от откриването на световното до финала.

- Пакетни билети за определен стадион: мачовете от груповата фаза (с изключение на откриващия), мачовете от 1/8-финалите и малкия финал, които ще се провеждат на избрания от вас стадион.

- Билети от категория 4: Традиционно гражданите на страната домакин получават правото да купят пропуски на специална цена (от 1280 рубли).

- Билети за специална категория: ФИФА пуска пропуски за хора с увреждания, на инвалидни колички, наднормено тегло и т.н.

Кога ще се доставят билетите?

Доставката ще започне не по рано от април-май 2018 г. (възможно е да има промяна). Закупените билети по време на първия и втория етап ще се разпространяват безплатно няколко седмици преди началото на световното.

Колко струват билетите?

Всички пропуски, в зависимост от цената, мястото на трибуните, стадиона и етапа на турнира, се разделят на 4 категории. Последната е предназначена единствено за руски граждани като домакин на Мондиала. Общият дял на тези пропуски е 350 хиляди броя. Най-скъпите са 66 хиляди рубли. Това е билет от първа категория за финала на световното, който ще се играе на "Лужники".

Има ли отстъпки за деца?

Отстъпки при продажбата на билети за деца не се предлагат.

Колко билета мога да си купя?

Един човек може да се сдобие с максимум 6 пропуска за не повече от 10 мача: за себе си или близки. Това прави 60 билета.

Нужен ли е паспорт на фена?

Да, задължително. За влизане на стадиона е нужен не само билет, но и паспорт на фена (Fan-ID). Но за купуването на билета може и без него. ФИФА препоръчва да се кандидатства за този безплатен документ веднага, след като се получи отговор, потвърждаващ покупката на билет след края на случайния жребий (в случай, че има много кандидати). Т.е. след 16 ноември, 2017 г.

Паспортът на запалянкото позволява да се възползвате от допълнителни предимства и услуги: безвизово влизане на територията на Русия, безплатно пътуване със специални влакове между градовете домакини, безплатно пътуване с обществен транспорт в деня на мача. Повече информация за Fan-ID научете тук!

Gol.bg припомня, че шампионатът на планетата ще се проведе на 12 стадиона в 11 града от 14 юни до 15 юли. В долари цените на билетите за груповата фаза за жители извън Русия струват от 105 долара долара. За фазата на елиминациите достигат до 1100 долара.