Сезонът все още не е преполовен, но в Реал кроят трансферни планове. Клубът реши да не хвърля сериозна сума през януари, а да вложи около 200 млн. евро за топиграч през лятото.

И ако бъдещата звезда все още е неизвестна, то вече е ясно кой ще е следващият вратар на Балета. Реал снощи гостува в Билбао, а Кепа Арисабалага доказа, че изборът на мадридчани е правилен. 

В контролата срещу Коста Рика (5:0) на вратата на Испания застана 23-годишният баск. Така той стана стотният футболист на Атлетик облякъл екипа на Ла Роха. Кепа премина през всички юношески и младежки селекции, за да стигне до първата, с която по всяка вероятност ще участва на Мондиал 2018.

През последните години няколко топклубове го следяха, но най-настоятелен бе Реал. Сега на „Бернабеу” взеха недвусмислено решение, укрепвайки за дълго вратарската позиция с Арисабалага. 

В Мадрид отдавна са му фенове. Реал следеше изявите му още от лятото на 2012-а, когато той блестеше на европейското първенство (до 19 г.) в Естония. На 1/2-финала срещу Франция (3:3 след прод., 4:2 след дузпи) той спаси ударите от бялата точка на Самюел Юмтити и Жофри Кондогбия, след което запази суха мрежа във финала срещу Гърция (1:0).

През юни Кепа изигра още един финал, този път с 21-годишните, но в Краков радостта бе за Германия (0:1). За скаутите на Реал от решаващо значение бе полуфиналът срещу Италия (3:1), тъй като това бе задочен спор с другата им цел – вратарят на Милан Джанлуиджи Донарума. 

Кепа е родом от малкото рибарско градче Ондароа. Привлечен е още на 10 в академията на Атлетик. Преди да стане трети вратар в мъжкия тим на Билбао, младокът трупа опит в Сегунда под наем във Валядолид и Понферадина.

Превърна се титуляр едва този сезон, след като Горка Ирайсос премина в Хирона. 189-сантиметровият Кепа се справя чудесно под рамката благодарение на отличния си рефлекс, но трябва да поработи при излизанията. Този сезон в 12 мача в Примера има 3 сухи мрежи и средно прави по 3,5 спасявания.

През октомври имаше слухове, че 23-годишният вратар ще удължи договора си с Атлетик със заплата от 3 млн. евро годишно. В същото време в контракта му ще залегне откупна клауза от 70 млн. евро. От обкръжението на футболиста го отрекоха, като заявиха, че по този начин се оказва натиск върху него.

Първоначално Кепа бе готов да продължи в Билбао, но провокациите на клуба чрез медиите го накараха да размисли. Настоящият му контракт изтича следващото лято и следователно от 1 януари той може да преговаря с всеки. Ако Реал го иска веднага, ще трябва да плати неголяма сума (около 20 млн. евро), иначе през юни ще излезе без пари.

От Кепа се интересуваха още Арсенал и Ювентус, но самият той предпочита Мадрид. В подкрепа на това решение, се оказа присъствието в Реал на Луис Льопис – треньор на вратарите, който е работил с Арисабалага в Атлетик. 

По този начин Зинедин Зидан ще засили конкуренцията на Кейлор Навас, докато Кико Касия най-вероятно ще отиде при Рафа Бенитес в Нюкасъл. В Билбао не правят трагедия от предстоящата раздяла.

„Кепа е много добър, но постигнатото през последните сезони го направихме без него”, обяви президентът Хосу Урутия. Все пак от Билбао ще се опитат да вземат някое и друго евро за своя кадър.

Материал на "Тема Спорт"