Битката за промоция в елита за първи път от години е много оспорвана, като след последния есенен кръг четворният възел на върха се запази. Ботев Враца имаше минимален аванс преди срещите през уикенда, но след домакинско равенство с Локо Сф (2:2) вече дели първото място с равен брой точки с Царско село - по 35.

Само на 3 пункта ги следват железничарите, а Монтана, макар и само с 27, си остава сериозен фактор в разпределението на квотите за Първа лига. Припомняме, че първият влиза директно, а вторият и третият играят баражи за промоция. 

В есенните битки Ботев Вр заложи на здравата отбрана и завърши с най-малко допуснати голове. Проблемът на тима е вкарването на голове и именно в офанзивен план ще бъдат насочени усилията на зимната селекция. Тимът от Северозапада се бореше за оцеляване през миналия сезон, но през настоящия подобри значително представянето си и треньорът Сашо Ангелов го превърна в основен претендент за елита. 

Без изненада столичният Царско село също се намеси в битката за челните места. При Никола Спасов отборът играе атакуващо, като е най-резултатен във Втора лига, а подобри доста и защитата си спрямо предходната година. Клубът, ръководен от Стойне Манолов, има сериозни амбиции за промоция, а предимството му е, че напролет ще е домакин срещу другите три кандидата - Ботев Вр, Локо Сф и Монтана.

Железничарите тръгнаха силно при новия си наставник Младен Додич, но в последния месец спукаха гуми. Столичани имат трудности най-вече в гостуванията, където загубиха ценни точки, а в противен случай можеха да зимуват на първото място.

Червено-черните се нуждаят от селекция, защото локомотивът явно буксува особено в офанзивен план. Голмайсторът на тима Илия Димитров направи добър полусезон (10 попадения), но има нужда от още подкрепа в предни позиции. Железничарите се представиха на ниво у дома - биха с по 1:0 Ботев Вр и Монтана, не загубиха и от Царско село (0:0). Напролет им предстоят визити на съгражданите и на Монтана.

Воденият от Ферарио Спасов северозападен тим пък донякъде се стабилизира след отчайващия старт с Явор Вълчинов на кормилото. Монтана обаче зимува едва 4-ти на цели 8 т. от върха. Куриозното е, че отборът с претенции за елита чисто теоретично е заплашен от изпадане - намира се на само пет пункта над чертата!

В Монтана има нужда от освежаване на състава, ако иска да е по-конкурентен на лидерите. С настоящия потенциал очевидно отборът от Северозапада отстъпва. Програмата за Монтана е тежка, като напролет ще гостува на Ботев Вр и Царско село, а приема Локо Сф, от който загуби в „Надежда” (0:1). 

Материал на "Тема Спорт"