Три обикновено е число, което носи щастие, и в него има много символика. Днес срещу Хофенхайм Лудогорец ще направи своя трети опит да излезе от групата си за Лига Европа и да играе мачове и напролет. При предишните два разградчани се провалиха у дома - 1:1 с Брага и 1:2 от Истанбул Б.

Сега възпитаниците на Димитър Димитров-Херо получават нов златен шанс. Срещу себе си имат съперник, който реално не играе за нищо, тъй като няма никакви шансове да продължи напред, а и се очаква да излезе с доста голяма част от резервите си. Ситуацията не е непозната, тъй като германският клуб и в предишните си срещи от турнира разчиташе предимно на състезатели, които не са със статут на титуляри. 

Днес Лудогорец просто не трябва да губи. Но дори и това да се случи, може пак да не е фатално, ако Истанбул Б не победи Брага в Турция. Португалците, подобно на Хофенхайм, също няма за какво да играят, тъй като вече се класираха за елиминациите през февруари. Не е изключено обаче на Брага да са обещани солидни премии, ако си тръгне непобеден от Истанбул.

Стигайки отново до числото три, трябва да отбележим, че до момента разградчани имат две сериозни издънки в евротурнирите и сега може да запишат трета. Първата дойде след гол за 2:3, получен от Динамо в Загреб в 97-ата минута на реванша от втория квалификационен кръг за ШЛ през 2012-а, довел до отпадане. И безспорно най-сериозната - елиминирането от слабака Милсами (Молдова) три години по-късно на същото ниво, в същата надпревара. 

Днес орлите може за трети път в своята история да прелетят до пролетните мачове в Европа. Досега те направиха това през 2014 (осминафинал, отпадане от Валенсия) и тази година (1/16-финал, отпадане от Копенхаген). 

Пълна промяна. Под това мото преминаха коефициентите за мача Хофенхайм – Лудогорец. Преди около десетина дни букмейкърите обявиха ставките си за мачовете от последното завъртане в груповата фаза на Лига Европа. Тогава германците бяха изявен фаворит срещу българския шампион. Победа за Хофенхайм срещу тима, воден от Димитър Димитров-Херо, бе оценена с коефициент около 1.60 в „Еврофутбол” и с две десети повече при онлайн букмейкърите. А успех на Лудогорец бе с коефициент около 4.50. 

С течение на времето обаче започна плавна промяна в обратна посока. И то при положение че Хофенхайм се представя много убедително в Бундеслигата, а Лудогорец играе колебливо в българската Първа лига. Именно на тези добри резултати на Хофе в Германия обаче се дължи и второстепенното отношение на клуба към Лига Европа. И, разбира се, се появиха и индикации за намеренията на треньора Нагелсман да подходи лежерно към последния си мач в групата.

След което коефициентите се размърдаха сериозно – единицата се вдигна до 2.00, а знак 2 падна до малко над 3.00. А вчера вече след като от Хофе обявиха, че срещу Лудогорец ще разчитат предимно на резерви и млади момчета, за да запазят титулярите за гостуването на Хановер в неделя, букмейкърите вече изравниха коефициентите. Отделно от това Хофенхайм няма и теоретични шансове за класиране в елиминационната фаза.

Така след като преди десетина дни германците бяха сочени от компаниите за залози като абсолютни фаворити да спечелят срещата, сега ставките са изравнени, което показва завишено доверие към Лудогорец. Да видим дали ще го оправдае? Едно е сигурно – на Димитър Димитров-Херо му предстоят два финала – първият е тази вечер, а вторият на 14 декември на „Армията”. Загуби ли ги – не е трудно да се досетим какво ще последва...

Росен Ангелов, Тема Спорт