Китайски консорциум от фирми иска да купи Ливърпул, като вече е внесъл първоначална оферта на стойност фантастичните 925 млн. евро, твърди авторитетният в. "Сънди Таймс". Кандидат-купувачът е "Евърбрайт" - финансов конгломерат, който се занимава с финансови услуги, инвестиционно банкиране и др. Компанията е под прекия надзор на китайската държава и всъщност по-голямата част от въпросната сума идва директно от главния инвестиционен фонд на страната.

Настоящите американски собственици от "Фенуей Спортс Груп" (ФСГ) увериха, че не са готови да разделят с основния пакет акции. Само че наскоро президентът на "червения" клуб Том Уърнър намекна, че нямат нищо против и други акционери да налеят пари в касата.

"При подходящи условия и при точния партньор ние сме готови да разгледаме възможността да продадем някой малък пакет акции, но само ако това е в интерес и съответства с дългосрочните планове на клуба", обяви Уърнър.

Предложението от Китай обаче е повече от примамливо. ФСГ купи Ливърпул през 2010 г. за 400 млн. евро и оттогава компанията е похарчила около 200 млн. евро. При продажба на предложената от китайците цена това означава печалба над 300 млн. евро. В случай че въпросната китайска компания влезе на "Енфийлд", Ливърпул ще стане най-богатият клуб в света.

Активите на "Евърбрайт" се изчисляват на над €800 милиарда, далеч над 25-те милиарда богатство на собственика на Ман Сити шейх Мансур например. Насочването към Ливърпул е част от стратегията на мощно навлизане на Китай в европейския футбол.

Само това лято компании от страната закупиха Милан, Уест Бромич и Оксер. Китайски собственици имат още Астън Вила, Улвърхемптън и Интер, а миноритарни дялове на фирми от азиатската държава има и в Ман Сити и Атлетико Мадрид.