Носителят на купата на Англия Уигън отново шокира Манчестър Сити, след като изненадващо спечели с 2:1 насред "Етихад" и елиминира "Гражданите" в четвъртфиналите на турнира.

Така за втори път в рамките на по-малко от една година Латикс триумфира срещу "небесносините", след като на финала на турнира през миналия сезон победи с 1:0 водения тогава от Роберто Манчини отбор и вдигна трофея.

Сега обаче поражението е дори още по-срамно за Сити, тъй като в края на миналия сезон Уигън изпадна в Чемпиъншип и бе напуснат от много основни играчи, както и от мениджъра Роберто Мартинес. Така в началото на този сезон "Гражданите" успяха да си отмъстят, като разгромиха с 5:0 Уигън в мач за купата на Лигата.

В днешния мач гостите откриха резултата чрез Жорди Гомес от дузпа в средата на първото полувреме. В началото на второто полувреме пък Джеймс Пърч засече отблизо ниско центриране и покачи на 2:0.

Манчестър Сити изигра изключително слабо първо полувреме, но след тройна смяна от Мануел Пелегрини наложи тотален натиск и върна един гол чрез Самир Насри. До края обаче шансът не бе на страната на "Гражданите", тъй като Един Джеко направи два страхотни пропуска, а веднъж удари и гредата.

Така тимът на Пелегрини не можа да повтори обрата срещу Уотфорд в 16-финалите на турнира, когато отново губеше с 0:2 като домакин от тимът от Чемпиъншип, но все пак обърна и победи с 4:2.

Уигън от своя страна продължава да защитава трофея си, като на полуфиналите на Уембли ще спори с Арсенал за място на финала. По ирония на съдбата миналия сезон след триумфа над Сити, Уигън срещна Арсенал и след като загуби с 1:4 изпадна в Чемпиъншип.


Мачът започна доста спокойно, като заслуга за това имаше хладнокръвието, с което играеше Уигън, както и пасивните дейстия на Манчестър Сити.

В 15-та минута домакините имаха претенции за нарушение в наказателното поле заради опасно високо вдигнат крак срещу Алваро Негредо, но съдията замълча.

Последваха две опасни ниски центрирания пред вратата на Уигън, като при първото за малко да падне автогол, а след второто Агуеро стигна почти до гредата и от там пробва да намери съотборник, но защитник пресече.

В 26-та минута Уигън изненадващо откри резултата, след като спечели дузпа. Марк-Антоан Фортюне финтира Мартин Демикелис близо до аутлинията и навлезе в наказателното поле, след което защитникът го фаулира отзад. Съдията посочи бялата точка, а Жорди Гомес не сгреши и вкара.

Сити така и не можа да отвърне на удара и до края на полувремето единствено Самир Насри опита два индивидуални пробива, които обаче завършиха неуспешно.

Така очакванията бяха "гражданите" да наложат натиск след почивката, но вместо това те получиха светкавичен втори удар. Джеймс Макартър проби между двама защитника в наказателното поле и центрира ниско към втората греда. Там бе Гаел Клиши, но действа много бавно, Джеймс Пърч го изпревари и с шпагат засече отблизо в мрежата.

Мануел Пелегрини реагира като направи всичките си три смени наведнъж и на терена се появиха Давид Силва, Един Джеко и Джеймс Милнър. И това даде резултат, защото Сити най-сетне наложи сериозен натиск.

Първо Милнър се отличи с пробив в наказателното поле и от аутлинията центрира по земя, топката мина покрай вратаря и се търкули на половин метър пред голлинията, но нямаше кой да засече.

В 64-та минута другата резерва - Един Джеко бе още по-близо до гола. Той получи центриране на втората греда и засече остро с глава, топката мина покрай вратаря, но се удари в далечната греда и се върна в игрището. Две минути по-късно силно центриране в наказателното поле на Уигън стигна до непокрития Агуеро и той стреля от воле, но прати топката право към вратаря и той не се затрудни да спаси.

Натискът на "Гражданите" бе сериозен и точно в средата на полувремето върнаха един гол. След корнер пред вратата на Уигън топката бе поднесена пред наказателното поле към Самир Насри, който нанесе страхотен удар от над 20 метра, топката се удари в страничната врата и влезе в мрежата.

Спорният момент в този случай бе, че намиращият се в засада Джолиън Лескът пропусна топката покрай себе си. На повторенията се видя, че той влияе на видимостта на Скот Карсън, а ситуацията бе абсолютно идентична като онази в мача между Нюкасъл и Сити, при която гол на Шейк Тиоте бе отменен поради същата ситуация за засада.

Секунди по-късно домакините можеха да вкарат и втори гол. Агуеро бе намерен в наказателното поле и поднесе назад към Ричардс, който нанесе диагонален удар от 12-13 метра, но не уцели вратата.

Уигън имаше чудесна възможност да свали напрежението с трети гол в 72-та минута. Тогава гостите имаха контраатака с двама на един футболисти, но Фортюне по необяснима причина отказа да подаде на непокрития си съотборник и отправи несериозен удар от над 30 метра.

Четвърт час преди края лайнсменът вдигна несъществуваща засада срещу Серхио Агуеро, но аржентинецът така или иначе отправи удар, който бе неточен.  

В 81-та минута Джеко отново бе изключително близо до гол, след като ниско центриране на Милнър стигна до него само на метър пред вратата и изглеждаше как босненецът засича на празна мрежа, но Бойс се хвърли с решителен шпагат и някак успя да пресече удара в корнер.

В следващата минута пък удар на Агуеро бе избит лошо от Скот Карсън и Насри тръгна да направи добавка на празна мрежа, но отново защитник на гостите направи решително изчистване с шпагат.

Натискът на Сити бе тотален и всяка една атака носеше опасност. В 84-та минута гостите за пореден път изтръпнаха, след като удар с глава на Джеко мина на сантиметри от сглобката на гредите.

В 91-та минута Уигън имаше нов шанс да сложи точка на спора, след като Фортюне бе изведен на чиста стрелкова позиция отляво в наказателното поле, но не можа да преодолее Пантилимон.

Манчестър Сити - Уигън 1:2

0:1 Жорди Гомес 26
0:2 Пърч 47
1:2 Насри 67

Манчестър Сити: Пантилимон, Клиши, Демикелис, Лескът, Ричардс, Хави Гарсия, Туре (53 Давид Силва), Насри, Навас (53 Джеко), Негредо (53 Милнър), Агуеро

Уигън: Карсън, Пърч, Бойс, Рамис, Маккан (45 Барнет), Крейни, Жорди Гомес, Макекрън (66 Еспиноса), Макартър, Макманамън (58 Маклийн), Фортюне