Милан победи Каляри с 3:1 в мач от втория кръг на Серия А и по този начин завоюва първите си три точки в новото издание на италианския шампионат. Успехът е втори за "росонерите" през тази седмица, след като преди няколко дни те си осигуриха участие в груповата фаза на Шампионската лига благодарение на класическа победа над ПСВ Айндховен.

Робиньо откри резултата още в 8-мата минута, а в 30-тата Филип Мексес покачи на 2:0. Само три минути след попадението на френския защитник обаче Марко Сау нахлу в половината на миланския състав и със страхотен шут намали.

Прзе втората част домакините търсеха гол, който да им даде повече спокойствие, и го намериха в 62-рата минута, когато Марио Балотели се възползва от грешка на Лоренцо Ариаудо и вкара първото си попадение в първенството през новия сезон.



Наставникът на Милан Масимилиано Алегри остави на резервната скамейка Стефан Ел Шаарави и М'Байе Нианг, като в предни позиции започнаха Марио Балотели и Робиньо, а Андреа Поли трябваше да действа зад тях. Въпреки че се очакваше в халфовата линия на "росонерите" титуляр да бъде Антонио Ночерино, от първата минута заедно с Найджъл де Йонг и Рикардо Монтоливо започна Съли Мунтари.

Мениджърът на гостите от Сардиния Иво Пулга пък не изненада с избора си на титулярен състав. Давиде Астори остана на пейката, тъй като се предполага, че съвсем скоро може да смени клубната си принадлежност – една от възможните дестинации е точно тазвечерният съперник на "рособлу".

Още с първия съдийски сигнал домакините се хвърлиха в атака и в първата минута вратарят на Каляри Микаел Агаци трябваше да се намесва след изстрел на Мунтари. Седем минути по-късно съставът на Алегри вече водеше в резултата. Робиньо бе намерен непокрит в наказателното поле на противника и отбеляза първото си шампионатно попадение от месец декември миналата година.

Две минути след това Балотели изведе Робиньо на удобна стрелкова позиция, но този път бразилецът шутира покрай левия страничен стълб на Агаци. В 14-тата минута Балотели стреля над напречната греда от фаул. Последваха няколко статични положения пред вратата, пазена от Кристиан Абиати, ала възпитаниците на Пулга не съумяха да ги оползотворят.

Половин час след началото на двубоя Лука Росетини с мъка блокира шут на Балотели и кълбото излезе в корнер. След изпълнението на ъгловия удар топката пак попадна у Балотели, който шутира, а Агаци изби право в краката на включилия се в атака Филип Мексес. Френският бранител, който вкара последния гол за "росонерите" през изминалата кампания, се разписа за първи път през новия сезон.

Отговорът на сардинците обаче не закъсня. Само три минути след гола на Мексес Марко Сау напредна в половината на домакините и с прекрасен изстрел от границата на пеналта опъна мрежата зад Абиати. Малко след това Кристиан Сапата засече с глава центриране отдясно, но Агаци се беше позиционирал отлично и спаси.

Шест минути преди края на полувремето Балотели шутира мощно от фаул, като кълбото профуча съвсем близо до вратата на Агаци. Преди почивката не паднаха повече голове, макар че гостите усилено търсеха пролуки в съперниковата отбрана.

В 50-тата минута Раджа Наингголан почти сигурно щеше да изравни, ако не беше перфектният шпагат на Игнацио Абате в последния момент преди удара. Преди това Мунтари беше опитал изстрел от далечно разстояние, без да намери очертанията на вратата. В 56-тата минута вместо да центрира от фаул, Балотели предпочете да стреля от далечна дистанция и предвид разстоянието до вратата не беше изненада, че топката излетя в аут.

В 62-рата минута обаче Балотели беше на точното място в точното време. Италианският национал се възползва от гаф на Лоренцо Ариаудо, който се пробва да изчисти с глава, но вместо това свали кълбото в краката на 23-годишния нападател и то за трети път посети вратата на Каляри. Четири минути по-късно Алесандро Матри направи повторния си дебют с червено-черната фланелка. 29-годишният състезател замени своя връстник Робиньо.

В 73-тата минута Сапата подари топката на съперника и Сау беше изведен очи в очи с Абиати, обаче не можа да се разпише отново. Десетина минути по-нататък включилият се от резервната скамейка Виктор Ибарбо се измъкна от опеката на противниковите защитници и шутира, ала неточно. 

Гостите така и не успяха да стигнат до втори гол, и след като в първия кръг победиха Аталанта, сега допуснаха първото си шампионатно поражение през новия сезон. След загубата от Верона Милан пък спечели първи три точки.


Милан – Каляри 3:1

1:0 Робиньо 8
2:0 Мексес 30
2:1 Сау 33
3:1 Балотели 62

Милан: Абиати, Мексес, Сапата, Абате, Емануелсон, Де Йонг, Монтоливо (Ел Шаарави – 89), Мунтари, Поли (Ночерино – 78), Робиньо (Матри – 66), Балотели

Каляри: Агаци, Росетини, Ариаудо, Десена, Муру, Конти, Кабрера (Ибарбо – 59), Наингголан, Екдал, Сау (Ериксон – 78), Пиния (Нене – 71)