Роджър Федерер си осигури 24-и финал срещу Рафаел Надал, след като победи Хуан Мартин дел Потро на полуфинала на Мастърса в Шанхай. Въпреки че влезе в мача с контузия на китката, Дел Потро спечели първия сет, но в крайна сметка швейцарския Маестро се наложи с 3:6, 6:3, 6:3 за малко под два часа игра. По-рано днес Надал се наложи над Марин Чилич в два сета 7:5, 7:6 (3).

Водещият в ранглистата на АТР Надал гледа към седмата си титла за 2017-а година, а заедно с Федерер доказаха, че въпреки наличието на доста млади играчи, двамата си остават постоянни величини в тениса.

Федерер, който има 93 титли в кариерата си, трябваше да загуби първия сет, за да намери верния ритъм, а и покривът беше спуснат и заради започналия дъжд. В първата част Дел Потро направи осем аса, спаси брейк-пойнт в третия гейм и с решителен пробив накрая на частта, поведе след 38 минути игра.

Но стабилността на Федерер се възвърна постепенно във втория сет и той изравни, след като направи пробив при петия шанс в петия гейм на частта. Този гейм продължи 14 минути, но следващият при подаване на швейцареца приключи едва за две минути.

И в третия сет Роджър направи ранен пробив, а постепенно у аржентинеца надделяваше умората. Така 19-кратният шампион от Големия шлем се поздрави със 17-а победа в 23 мача срещу Дел Потро и си върна за поражението от него на US Open миналия месец.