Швейцарецът Роджър Федерер, който единствен може да свали Рафаел Надал от върха на световната ранлгиста по тенис за мъже до края на годината, победи французина Ришар Гаске със 7:5, 6:4 в мач от четвъртфиналите на турнира от сериите Мастърс в Шанхай. Това беше осма поредна и 16-а победа от 18 мача за "Маестрото" срещу Гаске, с което той си осигури полуфинал срещу аржентинеца Хуан Мартин дел Потро, който по-рано днес се наложи с 4:6, 6:1, 6:4 над сърбина Виктор Троицки.

Първата част беше оспорвана, но Федерер проби сервиса на Гаске за 6:5 и защити собственото си подаване за сета. Във втория световният номер две спечели още на два пъти сервиса на французина и в крайна сметка сложи край на мача след два часа и 18 минути на корта. Федерер може да срещне Надал на финала, ако успее да победи преди това Дел Потро. Шансовете на швейцареца стават по-големи от факта, че аржентинецът привидно контузи една от проблемните си китки след падане на корта в средата на срещата с Троицки. Той все пак не само довърши мача, но и постигна пълен обрат за крайната победа.

Както е известно, Федерер има да си връща на Дел Потро за загубата си от него на Откритото първенство на САЩ в Ню Йорк миналия месец. По-рано днес Надал, поставен под номер 1, победи Григор Димитров с 6:4, 6:7(4), 6:3. Испанецът ще играе за място на финала срещу четвъртия в схемата Марин Чилич от Хърватия, който отстрани испанеца Алберт Рамос след 6:3, 6:4.