С гол на Оливие Жиру Арсенал победи с 1:0 Тотнъм в дербито на Северен Лондон от 3-я кръг на английската Висша Лига, играно на стадион "Емиратс".

Французинът се разписа в средата на първото полувреме след асистенция на Тио Уолкът.

"Шпорите" имаха териториално преимущество през целия мач, но "артилеристите" организираха много опасни контраатаки и на няколко пъти можеха да решат срещата с втори гол. Вратарят на гостите Уго Лорис обаче направи поредица от невероятни спасявания.

Стражът на Арсенал Войчех Шчесни също се прояви добре в една ситуация след почивката, отразявайки опасен удар на Джърмейн Дефоу.

Така Арсенал отново постигна победа над Тотнъм и спря победната серия на отбора на Андре Вилаш-Боаш от началото на сезона.

Оливие Жиру пък вече има 5 гола в последните 6 мача на отбора, три от които са във Висшата Лига.



В състава на Арсенал единствената промяна спрямо очаквания титулярен състав бе отсъствието на Бакари Саня, който поради заболяване трябваше да остане на резервната скамейка. За Тотнъм новите попълнения от петък Влад Кирикеш и Кристиан Ериксен очаквано не бяха включени в групата, но Ерик Ламела бе на резервната скамейка.

Първият точен удар бе дело на Арсенал, когато в 3-та минута Санти Касорла стреля много опасно от фаул, но Уго Лорис се хвърли и направи решително спасяване.

Три минути по-късно Тио Уолкът спечели втори пряк свободен удар точно пред наказателното поле. Този път Санти Касорла стреля изненадващо по земя и топката мина под скочилата по инерция стена. Лорис замръзна на място, но за негов късмет топката мина на сантиметри от страничната греда.

В следващата атака Касорла даде извеждащ пас зад защитата за Жиру, но нападателят прецени, че няма да може да овладее топката и вместо това пробва отдалеч да стреля с глава, но нямаше как това да притесни вратаря.

Тотнъм обаче овладя контрола върху топката и притисна съперника. В 12-та минута "Шпорите" имаха страхотно положение. Уолкър бе изведен по крилото и поднесе назад около точката на дузпата за Солдадо. Той обаче от чиста позиция стреля в тялото на застанал пред него защитник.

Постепенно натискът на "Шпорите" се засили и играта се пренесе изцяло в половината на Арсенал. "Артилеристите" обаче използваха откритите пространства в половината на съперника и в средата на полувремето откриха резултата след скоростна атака.

Касорла и Рамзи разиграха в центъра на терена, после Росицки изведе Уолкът отдясно в наказателното поле и ниското му центриране пред вратата бе засечено елегантно от Оливие Жиру. За гола най-голяма вина имаше капитанът на Тотнъм Майкъл Доусън, който първо покри засадата при подаването към Уолкът, а след това бе изпреварен пред вратата от Жиру.

Три минути по-късно Арсенал имаше нова бърза атака по крилото, при която Рамзи изведе Уолкът, но ударът му от малък ъгъл бе спасен от Лорис. Голът разстрои леко играта на Тотнъм и гостите вече не разиграваха с такава лекота. Въпреки това Андрос Таунзенд успя да стигне до удар от границата на наказателното поле, но Шчесни се хвърли и спаси.

В 31-та минута нова чудесна атака на домакините завърши с поднесена топка от Уолкът като на тепсия за Аарън Рамзи, но той от десетина метра стреля високо над вратата.

Минута по-късно Арсенал отново бе близо до гол. Касорла даде извеждащ пас за Уолкът и той изпревари последния защитник, но Лорис излезе извън наказателното поле и с чист шпагат му изби топката.

За Тотнъм единствено Таунзенд проявяваше някаква решителност и отново той нанесе силен удар от петнайсетина метра, но право в ръцете на Шчесни.

Малко преди почивката Арсенал получи неприятен удар, тъй като Джак Уилшър не се почувства добре и трябваше да бъде заменен принудително от Матийо Фламини.

Веднага след почивката Тотнъм имаше плахи претенции за дузпа, когато при единоборство за дълго подаване Косиелни докосна с ръце в гърба Роберто Солдадо, който се строполи веднага в наказателното поле, но съдията Майкъл Оливър счете, че това не е достатъчно, за да се отсъди нарушение.

Също както и в началото на първото полувреме Спърс натисна и пренесе играта пред наказателното поле на Арсенал. Домакините обаче бяха близо до втори гол в 62-та минута. След бърза контраатака Касорла изведе Жиру пред наказателното поле и макар французинът да не си поведе добре топката, успя да нанесе силен удар към страничната греда, но Лорис се хвърли и с върха на пръстите си изби покрай гредата.

Липсата на чисти голови положения за Тотнъм принуди Паулиньо да пробва удар от над 25 метра, но не уцели вратата. Арсенал продължи с контраатаките и Жиру изведе Уолкът зад защитата, но той не успя да заобиколи Лорис.

"Шпорите" получиха много неприятен удар, тъй като след сблъсък със Санти Касорла Етиен Капуе получи тежка контузия на глезена

Секунди след подновяване на играта Тотнъм бе на сантиметри от гола. Центриране бе изчистено на пътя на Джърмейн Дефоу пред наказателното поле и неговият удар от воле бе отклонен от Косиелни и се насочи в обратния ъгъл на Шчесни, но вратарят показа уникален рефлекс и спаси. При продължението на атаката последва втори удар отблизо на Солдадо, но топката удари Жиру в рамото пред вратата, а накрая трети удар от 20 метра на Уолкър бе неточен.

В 79-та минута и Арсенал бе изключително близо до гола. Оливие Жиру показа страхотна техника и се освободи от двама съперника по крилото, след това напредна по аутлинията и поднесе назад към Уолкът, който стреля от упор, но Лорис направи поредното си уникално спасяване. Влезлият като резерва Начо Монреал се затича към избитата топка, но малко не му достигна да засече на празна мрежа.

Пет минути преди края влезлият като резерва за Тотнъм Ерик Ламела имаше положение, след като овладя топката в наказателното поле, но след това отправи прекалено лек удар през защитник и Шчесни спаси.

В даденото от съдията 5-минутно продължение гостите имаха ново положение. След центриране от корнер топката не бе изчистена и Уолкър овладя в наказателното поле, но не уцели добре топката и ударът се получи много лек.

Арсенал - Тотнъм 1:0

1:0  Жиру 23

Арсенал: Шчесни, Дженкинсън, Косиелни, Мертезакер, Гибс, Рамзи, Уилшър (43 Фламини), Росицки (79 Монреал), Касорла, Уолкът (92 Саня), Жиру

Тотнъм: Лорис, Уолкър, Вертонген, Доусън, Роуз, Дембеле (69 Дефоу), Паулиньо, Капуе (74 Сандро), Таунзенд (74 Ламела), Чадли, Солдадо