Бившият шеф на УЕФА Ленарт Йохансон също наля масло в огъня покрай гръмналия скандал с подкупването на делегатите, от които зависи избора на президент на ФИФА.

Скандинавецът призна, че негов близък приятел е видял как се раздават кафяви пликове на делегатите, които трябваше да определят новия шеф на световната футболна централа преди 13 години.

През 1998 година Йохансон се изправи срещу Сеп Блатер на президентските избори на ФИФА, като швейцарецът надделя над шведа и оттогава е непоклатим на поста си.

Въпреки шумния корупционен скандал, при който се стигна до взаимни нападки между един от най-важните фигури в елита на световния футбол, Сеп Блатер бе преизбран на поста си, като при гласуването той нямаше опонент срещу себе си.

Това е четвърти мандат за 75-годишния Блатер, като за втори път той излиза като "единствен кон на пистата".

81-годишният Йохансон, който управляваше европейския футбол цели 17 години, направи разкритието си пред местната телевизия STV в своята родина.

"Моят приятел, с когото работех дълги години заедно, дойде при мен и ми каза, че е видял как се раздават кафяви пликове на делегатите", заяви Йохансон.

"Навярно те са били давани на делегатите, за да гласуват за Блатер. Нямах никакви доказателства, затова реших да си замълча, защото иначе щях да се поставя в много неизгодна, в лоша позиция, ако бях разчитал само на слуховете, които нямаше как да се докажат", добави шведът.