23-годишният Мартен Фуркад вече успя да направи сериозна заявка за челните позиции в тазгодишната надпревара за световната купа по биатлон.

Младият французин загатна за сериозния си потенциал още през миналия шампионат, но стартът му в Йостерсунд и победите в индивидуалния старт и преследването приковаха изцяло вниманието на всички върху неговите възможности и спортно-техническата подготовка.

Въпрос: Мартен, Вие се представихте много добре в Йостерсунд и все пак кой от стартовете бе най-труден за Вас?

Без съмнение спринтът. В този ден метеорологичните условия не бяха добри и стрелбата не беше лесна. В същото време норвежците Бьо и Сведсен направиха много добро състезание, а аз така и не успях да застигна и надмина техния резултат, за да се кача на подиума.

Въпрос: Две победи и едно четвърто място в спринта в първите три старта за сезона. Имате ли чувството, че ще можете да поддържате това темпо през целия сезон?

Кой би могъл да каже? Единствено се надявам, че физическото ми състояние ще се запази на това високо ниво и, че в решаващите моменти стрелбата ми също ще бъде добра. Тогава всичко ще бъде наред. Важното е, че съм сред най-добрите, побеждавам и психологически се чувствам спокоен и уверен.

Въпрос: Мнозина твърдят, че във времето преди началото на сезона много сте се променил.

Аз израствам и трупам опит – това е всичко. Имам добър треньор и съвместната ни работа, както виждате,  дава своите плодове. Преди началото на изминалия кръг в Йостерсунд знаех, че мога да достигна до място на подиума. Но това не означава, че съм се успокоил и просто съм чакал началото на старта.

Трябва постоянно да се работи и върху бягането, и над стрелбата. В биатлона, както и във всеки друг спорт, всичко в крайна сметка се решава от малките неща. Благодарение на тях идват големите победи.

Въпрос: В преследването, след четвъртата стрелба се обърна и триумфално поздрави феновете си. Нещо подобно си беше позволил само великия Оле Ейнар Бьорндален.  Артист ли ще ставаш?

По реакцията на публиката разбрах, че Карл Йохан Бергман е допуснал грешки, а Свендсен даже още не е започнал да стреля. Така че този жест не е жест на неуважение към съперниците ми. Това беше моментен импулс. Бях безкрайно щастлив, защото разбрах, че печеля състезанието.

Въпрос: Като резултат Вие бяхте единственият биатлонист, който успя да свали всички 20 мишени. Каква е тайната?

Не бързах. Въпреки, че по време на състезанието Свендсен и Бергман два пъти бяха преди мен на стрелбището. За мен най-важното беше да стрелям чисто.

Въпрос: Как успяхте да преборите умората?

Според мен във втората обиколка Свендсен леко се отдръпна от мен и това беше решаващият момент. Успях да отвърна, не отстъпих и почувствах прилив на сили и дори да чувствах умора – успях да се справя с нея.

Въпрос: След края казахте, че трябва повече да залегнете над английския език, за да отговаряте така леко и гладко на въпроси като Бьо и Сведсен.

Аз, разбира се, нямам личен учител, но се опитвам да чета колкото може повече, да разговарям. Всеки състезател на подобно високо ниво е длъжен да говори на английски език – това е важна част от професията ни.

Въпрос: Хубаво е, че облякохте жълтата фланелка още след първия кръг, но сигурно искате и да завършите сезона с нея?

Да, това е моята цел и мечта. В Йостерсунд беше фантастично, но аз разбирам, че запазването на лидерството ще бъде много трудно.

Въпрос: Доста се говори напоследък, че третият етап от Световната Купа ще бъде преместен от Анси в Хохфилцен. Вие сигурно сте по-добре запознат със ситуацията. Какво е положението с наличието на сняг във Франция?

За съжаление дебюта на Анси май ще се забави с още една година.Сняг няма и представителите на IBU сигурно ще вземат решение да се проведат два последователни етапа в Хохфилцен. Искрено съжалявам, че го казвам, но нищо не може да се направи по въпроса.