Българското футболно първенство се намира на 62-ро място в класацията на Международната федерация за футболна история и статистика (IFFHS) за най-силните първенства в света за изминалата година.

Родната "А" група събира 311 точки. Точно толкова има шампионатът на африканската страна Ангола. Пред нас са първенствата на Тайланд, Гватемала, Македония, Литва, Латвия, Сингапур, Коста Рика, Грузия и др.

Незавидната позиция на първенството на България се дължи до голяма степен на слабото представяне на българските отбори в европейските клубни турнири в началото на сезона. След пропадането на националния ни отбор по футбол, клубният ни рейтинг също се срива рязко.

Класацията на Международната федерация се прави всяка година на база резултатите на отборите в дадено първенство на вътрешно ниво и постиженията на тимовете в международните клубни турнири.

На върха се намира Испания с цели 1194 точки, а на втора позиция е английската Висша лига с 1103 точки. Бразилския шампионат е трети с 889 точки, пред този на Португалия (886 пункта). Изненадващо френската Лига 1 е на пето място с 883 точки, пред германската Бундеслига с 880 пункта.

На седмо място е първенството на Италия с 873 точки, пред това на Аржентина (840 пункта), Холандия (791.5 точки) и Чили - 741.5 точки.