Лидерът в световната ранглиста Новак Джокович става днес на 25 години. Ноле, както всички негови фенове го наричат, за кратко време стана една от най-ярките звезди в съвременния тенис и покори сърцата на милиони фенове, както с акуратната си игра, така и с неподправения си артисцизъм.

С постоянство, непримиримост и безгранично желание за успехи за кратко време сърбинът успя да се изкачи до световните върхове, като несъмнено най-голямата му заслуга към аристократичната игра е, че успя да разбие двуполюсния модел “Федерер - Надал” и внесе неповторима нотка на неподражаемост и разнообразие.

Новак Джокович е роден на 22 май 1987 година в Белград в семейство на заклети спортисти, като баща му Сърджан е скиор и приличен футболист, а майка му Диана също дълго време е посветила на активния спорт.

Едва четири годишен малкият Ноле започва да се занимава с тенис, а на 12 вече е в академията на Ники Пилич в Мюнхен. След една година престой там Новак дебютира в официален турнир на международната тенис федерация - през 2000 година – на турнира в Панчево (Сърбия), където губи... от нашия Йордан Кънев.

Няма как обаче самородният талант да не бъде забелязан и през 2006 година Джокович привлича като свой треньор словака Мариан Вайда, като успехите на световно ниво не закъсняват.

През същата година Новак печели първите си турнири от висока категория – Амерсфорт и Мец и оттогава насам тръгва стремглавото му изкачване към висините в тениса.

Към настоящият момент Джокович е номер 1 сред професионалистите, с 5 титли от Големия шлем, спечелен трофей от купа “Дейвис” и близо 37 милиона долара, спечелени от наградни фондове.

Неподражаемите скечове, които сърбинът обича да изпълнява, имитирайки свои колеги, са едни от най-гледаните клипчета в световната мрежа и се радват на огромна популярност.

Ноле не се вписва в никакви категории и напълно заслужено си извоюва своето място в плеядата на най-знаменитите тенис гладиатори в световен мащаб.

Честит рожден ден, Ноле!

Кратка визитка:

Новак Джокович:  
години 25
месторождение Белград
местоживеене Монте Карло
професионалист от: 2003
победи - загуби 424-116 (78.52%)
титли 30
титли от Голям шлем 5
Олимпийски отличия бронзов медал (Пекин)
приходи 36 889 162 $