Италия излиза срещу едно от своите големи табута днес. Адзурите срещат Хърватия във втория си мач от Група С на Евро 2012. А това е отбор, който Италия не е побеждавала 70 години.

Единственият успех на италианците срещу този съперник е в първия мач помежду им през 1942 г. в контрола. Тогава за Италия играе още Валентино Мацола. Адзурите печелят 4:0 на "Луиджи Ферарис" в Генуа.

След онзи мач двата тима не играят до разпадането на Югославия. Хървати и италианци са в една група в квалификациите за Евро 1996. Първият сблъсък е в Палермо. Тогава Билич, настоящия селекционер е на терена за хърватите редом до Бобан. Мачът завършва 2:1 за хърватите с две попадения на Давор Шукер. Луиджи ди Биаджо е точен в последната минута.

В сплит италианците стигат до равенство 1:1. Албертини открива, но Шукер изравнява от дузпа. Този мач е и дебютът на Франческо Толдо за Италия. Той се появява на терена след като вратарят Бучи е изгонен.

През 1999 г. в контрола резултата в Загреб е 0:0. За да дойде най-големият сблъсък помежду им - през 2002 г. в групите на световното първенство. Мачът се играе в Япония и е спечелен от хърватите с 2:1. Кристиян Виери открива резултата в началото на второто полувреме след удар с глава. Олич изравнява, а Милан Рапаич носи победата на хърватите. Двата гола за шахматистите са в рамките на 3 минути.

Последният мач помежду им е от 2006 г. Нова контрола в Ливорно. Тя е първият мач след като Италия е станала световен шампион. Завършва с победа на хърватите 2:0. Едуардо да Силва и Лука Модрич са голмайсторите.

Така след първата победа преди 70 г. Италия има 5 мача с хърватите и нито една победа. Балансът в тях е 3 победи за шахматистите и 2 равенства.