Националният селекционер на Чехия Михал Билек призна на пресконференцията преди днешния 1/4-финал от Евро 2012 срещу Португалия, че неговата родина няма да повтори грешката си от мача с Русия, който загуби с 1:4.

Тогава чехите се опитаха да играят силно офанзивен футбол, но в крайна сметка само се оголиха в задни позиции и отнесоха четири гола във вратата си, а вкараха само едно единствено попадение.

"Ние знаем, че португалците разполагат с опасни футболисти както в халфовата линия, така и в нападението", поясни Билек на пресконференцията преди мача.

"Имат футболисти като Нани, Роналдо, Пощига.... Ние имаме това в предвид и ще изберем правилната тактика за тази среща. Ще играем по-дефанзивно, добави той.

"Няма да направим грешката, която направихме срещу Русия в първия ни мач от турнира. Тогава дадохме пространство на руснаците и те ни наказаха. Нани и Роналдо ще ни накажат, ако направим същото нещо в тази среща. Сигурен съм в това", подчерта специалистът, който е силно респектиран от португалците звезди.

"Нямаме намерение обаче онзи мач срещу Русия да се повтаря и сега", не пропусна да отбележи още Билек.

Чехите успяха да постигнат победи над Гърция и Полша в груповата фаза и по този начин финишираха като лидери в Група "А" на турнира.

"Не разполагаме с големи звезди, с изключение на Чех и Росицки. Имаме обаче отличен отборен дух и ако победим Португалия, това ще бъде благодарение на целия отбор"

Халфът на Арсенал е голямата въпросителна за днешния мач, тъй като е контузен и може да не играе в него.

Бившият национал направи паралел с представянето на страната на Евро 1996 година, когато Чехия победи осеяната от големи звезди Португалия.

"Ситуацията е подобна. Те са фаворити. Те имат силни физически футболисти и силен отбор. Ако обаче повторим представянето си от предишните два мача, тогава ще имаме шанс да ги бием", сигурен е Билек.

Днешната среща ще се състои от 21:45 часа българско време и е първият 1/4-финален двубой от европейските финалит.

Като цяло португалците са изявен фаворит за победата в този мач, но тепърва предстои да се види, дали чехите няма да им се противопоставят.

Иберийците стигнаха до две победи в груповата фаза - над Холандия и Дания, и една загуба от Германия.