Антонин Паненка има запазено място в историята на футбола. Бившият чешки национал е автор на историческата победна дузпа на финала на европейското първенство през 1976 г.

Именно той поставя началото на изпълненията в стил "Паненка", когато топката леко се пуска в центъра на вратата.

Паненка вчера получи паметна плоча, защото се навършиха 36 години от изпълнението на онази легендарна дузпа във вратата на германеца Сеп Майер. Чехът не пропусна да коментира предстоящият четвъртфинал срещу Португалия. Естествено той прогнозира изпълнение на дузпи.

"Мачът ще завърши 1:1, а Чехия ще победи при дузпите", заяви Паненка.

"Дали е лудост такова изпълнение като моето? Правил съм го стотици пъти. Истината е, че ние чехите сме по-хладнокръвни хора от португалците. Те са по-емоционални и импулсивни. А това ще е предимство за нас при дузпите. Там печели по-спокойният".

Но Португалия има Кристияно Роналдо. Играч, който вкара 68 гола в 67 мача до момента през сезона.

"Бих казал, че Роналдо е по-добър в пряк-свободните удари, отколкото при дузпите. При дузпите и той трепва. За него да завърши мач без да вкара гол е провал. Дори и гол от дузпа не е достатъчен за него", допълни Паненка.

Ветеранът се надява чехите отново да изненадат всички и както през 1976 г. да спечелят купата. "Ще е невероятно хубаво. Имаме силен отбор. Единен, което може да помогне".