Евро 2012 не се превърна във фестивал на проституцията. Преди турнира феминистката организация ФЕНЕМ направи куп митинги, като нейни активистки бяха арестувани, защото се бориха срещу очаквания около европейското секс туризъм. В крайна сметка всичко се оказа само една словесна Камасутра.

В Украйна бардаците бяха прикрити под табела "Масажи", най-често в мазета на сгради. А на повечето дори няма никакъв отличителен белег. Фенове обясняваха как все пак са получили плътски удоволствия - звънят на телефон от обяви, получават адрес, а на място ги чакат желязна врата и звънец. Никакви реклами или фойерверки. Заради европейското жриците на любовта в Украйна не са вдигнали цените - около 800-1000 гривни (80-100 евро) за час платена любов.

"Най-честите ми клиенти бяха испанци и французи", разказва таксиджия, който очевидно е наясно с точните адреси на бордеите. Сводници признават пред жълти медии, че са очаквали много повече от най-голямото нашествие на чужденци в историята на Украйна. Но подобно на черноборсаджиите при билетите и те ударили на камък.

Очевидно това е тенденцията. Първият голям крах на проституцията беше на световното през 2006-а в Германия, където много бордеи фалираха. Преди Евро 2012 жриците на любовта в Украйна наляха масло в огъня. Организираха публични акции и призоваваха феновете да не бягат от техния бизнес.

Бившата съветска република се слави като една от страните, където проституцията се чувства "на легло". А неправителствени организации призоваха родителите да махнат дъщерите си от Киев, Донецк, Харков и Лвов, завеждайки ги на екскурзии в други държави по време на турнира.

В Германия дори стана политически скандал заради сексуалната слава на Украйна. Репортерът от в. "Билд" Матиас Марбург написа: "страната на проститутките, където 100 000 жени продават телата си!" И така взриви бомба. Украинското посолство в Германия пожела от немското правителство да се поиска официално извинение от изданието. И накрая журналистът се извини, обяснявайки, че е взел данните от Ина Шевченко, активистка във ФЕНЕМ.

Из градовете домакини в Украйна анкетирани фенове твърдят, че са дошли да гледат футбол, а не да ходят по проститутки. А един от тях, пожелал анонимност, обяснява: "В Западна Европа почти всички класни проститутки са от Украйна и Русия и не е нужно да се ходи на европейско по футбол, за да ги срещнеш. Не ни липсват!"

Материал на вестник "Труд"