Единайсетте специалисти на УЕФА определиха Идеалния отбор на Евро 2012. Виртуалният тим включва общо 23 играчи. Десет от тях са испанци.

Вратарското трио е повече от очаквано - Джиджи Буфон, Икер Касияс и Мануел Нойер. В отбрана се забелязват трима испанци, двама португалци и германец. Веднага прави впечатление липсата на италиански защитник в отбрана.

Испанците доминират изцяло в средата на терена - те имат общо четирима свои представители в халфовата линия, без да броим Сеск Фалбрегас и Давид Силва, които УЕФА поставя при нападателите.

Италия и Германия могат да се похвалят с по двама полузащитници в средната линия на Идеалния отбор. Офанзивната мощ на мечтания тим е подсигурена също така от наличието на Кристияно Роналдо, Златан Ибрахимович и Марио Балотели.

В същото време стана ясно, че халфът на Испания Андрес Иниеста е избран за Играч на турнира. Снощи полузащитникът спечели приза за Играч на мача за трети път на шампионата, изравнявайки се по този показател с Андреа Пирло (Италия).


Ето и Идеалния отбор на Евро 2012 според УЕФА:

Вратари:  Джанлуиджи Буфон (Италия), Икер Касияс (Испания), Мануел Нойер (Германия)

Защитници:  Жерард Пике, Серхио Рамос и Жорди Алба (Испания), Фабио Коентрао и Пепе (Португалия), Филип Лам (Германия)

Халфове: Даниеле де Роси и Андреа Пирло (Италия), Стивън Джерард (Англия), Шави, Андрес Иниеста, Серхио Бускетс и Чаби Алонсо (Испания), Сами Кедира и Месут Йозил (Германия)

Нападатели:  Марио Балотели (Италия), Сеск Фабрегас и Давид Силва (Испания), Кристияно Роналдо (Португалия), Златан Ибрахимович (Швеция)

Брой представители в Идеалния тим на централата по държави:

Испания - 10

Италия - 4

Германия - 4

Португалия - 3

Швеция - 1

Англия - 1