Европейският клубен първенец Челси ще започне сезона в английската Висша лига (18-ти август като гост на Уигън) без Хуан Мата, който може да бъде на разположение на "сините" чак през септември.

През изминалата кампания испанецът изигра 54 мача за тима, а през лятото бе част от състава на Ла Фурия на Евро 2012. Сега той очаква с нетърпение и летните олимпийски игри, след като намери място в тима на Испания за най-големия спортен форум на планетата.

Всички играчи на Челси, които бяха част от Евро 2012, получиха точно по 21 дни ваканция, считано от деня, в който националните им отбори са отпаднали от турнира в Полша и Украйна. Доза заслужена почивка ще получи и Мата, но след края на участието на Испания на Олимпиадата.

"Трябва да видим какво е положението с Мата, защото той участва на Евро 2012. Каква почивка ще получи той зависи от това колко далеч стигне Испания на Олимпиадата и как се чувства футболистът физически и психически. Ситуацията не е идеална, но и има и други клубове в нашето положение", каза мениджърът на Челси Роберто ди Матео.

Даниел Стъридж, за когото има съмнения, че страда от менингит, също е насочил вниманието си към летните олимпийски игри. За разлика от Мата обаче, англичанинът не бе част от националния си тим на Евро 2012.