Роберто Манчини предложи оригинално ново решение, когато го попитаха въпроса, който задават на всеки мениджър преди мач срещу Кристияно Роналдо: Как ще спрете тази машина за голове? „Ще се обадим на полицията”, отвърна мениджъра на Манчестър Сити с обезоръжаваща усмивка, докато чакаше смехът в залата да се разсее.

Шансовете на Сити да стигне до осминафиналите на Шампионската лига вече са минимални. Не само шампионът на Англия трябва да победи Реал на „Етихад” и Борусия Дортмунд в Германия, а освен това Аякс трябва да им направи услуга в своите последни два мача от група D.

Но когато феномена Роналдо е поставен в уравнението, шансовете на Сити да направи един от най-невероятните обрати и да се класира за елиминациите, изглеждат още по-минимални. За тези, които не са живели на планетата Земя в последно време, Роналдо е доста добър. Толкова добър, че е вкарал 165 гола в 162 мача за Реал Мадрид откакто напусна Манчестър Юнайтед, най-върлия съперник на Сити, през юни 2009 г. Толкова добър, че бившият му съотборник на „Олд Трафорд” Гари Невил декларира през уикенда, че „не вярва някой да е виждал нещо толкова невероятно във Висшата лига”.

Но има и друг проблем за Сити. Роналдо, може би повече от всякога, ще е зареден с допълнителна мотивация заради комбинация от емоции.

От една страна португалеца се завръща в Манчестър за първи път откакто стана най-скъпият футболист в историята. Човекът за 80 млн. паунда все още носи в себе си Манчестър Юнайтед и без съмнение с удоволствие ще донесе още неприятности за местния съперник, срещу който вкара гол в добавеното време на „Бернабеу” през септември, за да донесе на Реал драматична победа с 3:2. За играч, който обича да е в светлината на прожекторите, сцената е прекрасно настроена.

Но има и нещо друго като залог. Също като Жозе Моуриньо, неговия треньор в Реал и също толкова егоцентричен сънародник, Роналдо бе пренебрегнат на наградите на испанското първенство миналата седмица.

Въпреки че изведе Реал до титлата в Примера гарнирана с рекорди миналия сезон, Роналдо е едва трети в класацията за най-добър нападател. Зад Лео Меси, звездата на Барселона, от сянката на когото Кристияно не може да излезе, и зад Карим Бензема, негов съотборник в Реал. Докато наградата за №1 на годината отиде също при Меси, Моуриньо остана зад Пеп Гуардиола в списъка за треньор на годината, въпреки че Реал детронира сякаш недостижимата Барселона.

„А Бола”, португалския спортен всекидневник нарече това „Ксенофобията на испанското първенство”. Жертва може би на любовта на Испания към местноизрастналите таланти. Мания подхранена от спечелването на световното през 2010 и двете поредни европейски първенства. Като добавим и любопитните отношения на Роналдо с неговия клуб, португалеца може да усеща, че има какво да доказва срещу Сити.

Широко известни като нарциси и арогантни, може би Роналдо и Моуриньо, големите недолюбвани в Испания, се чувстваха много по-добре във Висшата лига, която никога не е била срамежлива и се посочва като най-доброто първенство в света. Не изглежда немислимо, че играч и треньор ще имат толкова врагове в своя клуб, колкото Роналдо и Моуриньо имат сред феновете.

Роналдо не спечели много последователи от начина, по който флиртува с Реал преди да се осъществи трансфера, но въпреки това феновете на Юнайтед още пеят името му. Отне 18 месеца на колегите им от Мадрид, да го направят. Песните за Моуриньо на Бернабеу в събота вечерта бяха за кратко заглушени от освирквания от феновете, които виждат бившият мениджър на Челси, в много по-различна светлина.

Що се отнася до Роналдо, чувството му за несправедливост ще се засили ако Меси отново го изпревари този път за Златната топка. Въпреки че Манчини заяви, че Роналдо трябва да вземе този приз, италианеца се надява португалеца да няма ден на „Етихад”.

„Той е страхотен играч и заслужава да спечели Златната топка. Вкара толкова много голове миналата година, които помогнаха на Реал да завърши преди Барса. Надявам се, че ще има лоша вечер в сряда. Когато излезеш срещу такъв играч, който може да вкара два три гола във всеки мач е трудно”, каза Манчини.

Това, което беше невероятно при победата на Реал с 5:1 над Атлетик Билбао през уикенда е, че Роналдо не успя да вкара гол. Той опита 11 удара, повече от всеки друг за един мач във водещите европейски първенства този сезон, който не е успял да вкара гол. Сити ще бъде много щастлив ако той отправи толкова удари и срещу тях, но не успее да вкара.

Като имаме предвид унижението, което изтърпя Майкон на „Бернабеу” преди два месеца ще е изненадващо, ако невероятната задача да пази Роналдо не се падне на Пабло Сабалета или Гаел Клиши. Но дори те да имат късмет, някой техен съотборник може да няма.

Защото както каза Гари Невил: „Роналдо е абсолютен бик. Надушва кръвта. Ще намери някой от защитната четворка, който е слаб и не може да се защитава един срещу един и ще го атакува”.

Викайте ченгетата!

ПЕТЬО ПЕТЕВ