Оскар Писториус не се признава виновен в обвиненията в умишлено убийство на приятелката си Рийва Стийнкамп.

Това стана ясно днес чрез изявление, разпространено от семейството му и агенцията, която го представлява.

"Обвиненията в убийство се оспорват по възможно най-категоричния начин", се казва в изявлението.

"Оскар даде ясно да се разбере, че иска да изпрати дълбоки съболезнования към семейството на Рийва. Той иска също да благодари чрез нас на всички, за съобщенията в негова подкрепа. Но както казахме, сега мислите и молитвите ни трябва да бъдат за семейството на Рийва, независимо от обстоятелствата на тази ужасна, ужасна трагедия".

По-рано сутринта лекоатлетът се изправи в съда, за да изслуша обвиненията, повдигнати срещу него. В този момент Писториус се разплака неконтролируемо и скри лице в ръцете си.

В съда той бе придружен от баща си Хенке и брат си Карл, които седяха зад него и го периодично го потупваха по рамото, за да му вдъхнат кураж. В залата бе и сестра му Айме. Майката на Писториус е починала, когато той е бил на 15 години.

През всичките 40 минути Писториус не отрони нито дума. Той ще остане задържан до другия вторник, когато ще бъде изслушана молба за пускане под гаранция.

Същевременно южноафриканските медии твърдят, че приятелката на Писториус е застреляна в банята. Полицията не съобщава нищо, освен че манекенката е простреляна с 4 изстрела.

Според местната преса обаче това е станало в банята, като вратата е имала дупки от куршуми. Съседи пък заявили, че са чули крясъци от къщата. Медиите в ЮАР припомнят, че преди време е имало и други сигнали за конфликти в имението на Писториус.