Челси влезе в историята по същия начин, по който го направи преди година. С гол от корнер в добавеното време.

Този път разликата беше, че това беше победното попадение срещу Бенфика за крайното 2:1, което донесе на сините Лига Европа за първи път в историята на клуба.

Преди година гол на Дидие Дрогба донесе продължения и дузпи срещу Байерн, които пък донесоха първата КЕШ за лондончани.

Така само в рамките на 2 години Челси се нареди до Ювентус, Байерн и Аякс. Това са единствените клубове, печелили и трите големи турнира под егидата на УЕФА - КЕШ, Купата на УЕФА (Лига Европа) и КНК.

До преди година Челси имаше във витрината си единствено Купата на носители на купи. Сините спечелиха два пъти отличието през 1971 и 1998 г.

Само три клуба имаха трите големи трофея - Аякс, Байерн и Ювентус. Ако броим и Купата на панаирните градове, която е предшественик на Купата на УЕФА, в това число влиза и Барселона.

Ювентус обаче е единственият клуб спечелил всички турнири на УЕФА, защото триумфира преди време и с купата от Интертото.

Челси се превърна и в първия клуб в историята който държи едновременно и КЕШ (на практика новия носител ще се знае на 25 май) и Купата на УЕФА. Сините са първите спечелили втория по сила турнир веднага след като са спечелили КЕШ.