Бившият президент на Барселона Жоан Лапорта обяви,че отново иска да оглави каталунския клуб. “С всеки ден ентусиазмът ми да водя отново Барса се увеличава” заяви той.

Адвокатът, който бе начело на Барса в периода 2003-2010, атакува настоящия бос Сандро Росел по различни въпроси.

“Факт е, че настоящото ръководство все още използва нашето наследство. Мога обаче категорично да заявя, че по отношение на Ерик Абидал Росел не постъпи правилно. Той не спази думата си, като не му предложи нов договор и навреди на имиджа на Барса. Подобно действие не отговаря на девиза “Повече от клуб”. Също така смятам, че толкова важна фигура като Виктор Валдес трябва задължително да остане изтъкна Лапорта.

“За мен е напълно сигурно, че Пеп Гуардиола трябваше да остане треньор предвид всичко, което постигна. Освен това не мисля, че Тито Виланова се справя по възможно най-добрия начин. Също така смятам, че идването на Неймар може да създаде вътрешни проблеми от сблъсъка му с Лео Меси и в един момент Барса да се превърне в отбор от Галактикос, което няма да бъде хубаво” добави той.

По време на управлението си Лапорта на няколко пъти се забърква в сериозни скандали. През октомври 2005-а бе разкрито, че зет му и член на борда на директорите на клуба Алехандро Ечевария е член на фондацията “Франсиско Франко”.

През лятото на същата година петима члена на ръководството, сред които и Росел, подадоха оставки недоволни от действията му. През лятото на 2008-а се случи същото, след като Лапорта отказа да подаде оставка, след опита да бъдат предизвикани предсросрчи избори, който се оказа неуспешен.