Люис Хамилтън не успя да се засече с Михаел Шумахер на пистата на Формула 1. Годината, в която пилота на Макларън дебютира, легендарният германец се оттегли от спорта. Хамилтън веднага порази всички с невероятния си талант. Мнозина виждат в тъмнокожия пилот наследник на Шуми.

Люис можеше да спечели титлата още в първия си сезон във Формула 1, но накрая остана на третата позиция. Днес Хамилтън е начело в класирането при пилотите, с равен брой точки с Райконен и Маса, но с повече спечелени състезания.

Всъщност от началото на кариерата си Хамилтън печели средно по 6,03 точки на състезание. Това е повече дори от Михаел Шумахер (5,50) и Хуан Мануел Фанджо (5,44). До момента пилотът на Макларън е спечелил общо 157 точки в кариерата си за 26 състезания.

За да бъде на върха Хамилтън трябва да поддържа отлична физическа форма. На всеки завой върху него има натиск от 24 килограма. Такава е силата на ускорението плюс земното притегляне и тежестта на каската му. Като се има в предвид, че на всяко състезание има около 750 завоя, то само за една надпревара Хамилтън изнася общо 18 тона.

Не е случайно, че по време на състезание сърцето му бие със 170 удара в минута. Това е много повече от останалите спортове. Един футболист например по време на мач стига до 150-160 удара в минута. Маратонецът също. Колоездачът пък е със 140-150 удара.

Съвсем естествено е Хамилтън да се поти обилно докато лети със своя болид по пистите. Истината е, че за един сезон англичанинът губи 54 литра пот. Това е общо 80% от настоящото му тегло. В момента Хамилтън е 67 килограма и е висок 174 сантиметра. Съотношението ръст - тегло е с 13% по-малко от това на супермоделите в мъжката мода.