Испания обърна Хърватия с 2:1 с голове през второто полувреме. Това бе последната контрола и на двата отбора преди началото на световните финали. Иберийците изоставаха в резултата в 14-ата минута, когато Пабло Ибанес отклони топката в собствената си врата при едно центриране на Нико Кранчар.

След почивката обаче дебютантът Мариано Перниа ознаменува първия си мач в отбора по великолепен начин. В 60-ата минута той изравни от фаул, след като прекара топката през куп от играчи. Така той даде заявка и за титулярно място в лявата част на защитата и на първенството.

След това Фернандо Торес пропусна дузпа в 75-ата минута, след като не успя да преодолее Стипе Плетикоса. В даденото от рефера продължение обаче Хлапето се реваншира, като се измъкна от двама защитници и прати топката в далечния ъгъл, носейки победата и увеличайвайки серията на тима от 22 поредни мача без загуба.

Щастлив съм разбира се, защото се представих добре. Бях много развълнуван, но постепенно се успокоих. Тази победа е важна, защото победихме силен отбор, а показахме и характер. Точно от това ще имаме нужда и в Германия”, заяви Перниа. Неговият тим открива първенството с мач срещу Украйна, а хърватите срещат 5-кратния световен шампион Бразилия в първата си среща.