Головете заваляха още в първия мач от световното първенство. В унисон с дъждовното време в България бе мачът Германия - Коста Рика. Срещата завърши 4:2 за домакините за радост на 60 000 по трибуните на стадиона в Мюнхен.

Това е най-резултатният мач в историята на 18-те световни първенства. Досега рекордът държеше въобще първият мач на световни финали въобще между Франция и Мексико през 1930 г. Тогава "петлите" печелят с 4:1.

Германците спазиха традицията домакините да се представят сполучливо в първия мач. Немците извоюваха 14-ата победа за отбора домакин в мачовете на откриването. 4 мача са завършвали наравно.

Защитникът Филип Лам се нареди до сънародниците си Йозеф Гаушел (1938), Пол Брайтнер (1974) и Юрген Клинсман (1994), които са вкарвали първия гол на световни финали. Лам се разписа в 6-ата минута.

По два гола вкараха рожденикът Мирослав Клозе, който навърши 28 г. в деня на мача, и Паоло Уанчоп. Клозе вече има 7 попадения на световни финали след петте гола на световното в Япония и Южна Корея. Едва шестото му попадение бе с крак, след като преди четири години се разписа само с глава.

Паоло Уанчоп пък стана първият играч на Коста Рика, който вкарва повече от един гол в мач от световно първенство. Той вече има три гола на световни финали. Уанчоп се разписа и в двата точни удара във вратата, които отправи Коста Рика за целия мач.