Лошото и дъждовно време не попречи на хиляди еквадорци да изразят радостта си от победата над Полша с 2:0. Веднага след последния съдийски сигнал хората се изсипаха на улиците на столицата Кито, развявайки национални знамена и прегръщайки се един друг. В страната петък бе обявен за половин работен ден, за да могат всички да гледат мача.

“Показахме на света, че Еквадор е голяма сила в Южна Америка. Свършихме страхотна работа и сега ще празнувам, докато не мога да се движа повече”, обеща 34-годишният Луис Висенте, държейки бира в едната и националния флаг в другата ръка.

И както обикновено се случва, само футболът може да те накара да забравиш за несгодите си. “Вече нищо няма значение. Поне за един ден ще забравим политическите и икономическите си проблеми”, радваше се Умберто Санчес. Повече от половината население е на границата на бедността, а страната непрекъснато е разкъсвана от политическа нестабилност, като за 10 години бяха свалени трима президенти.

Сегашният държавен глава Алфредо Паласио обаче веднага се обади след мача на шефа на федерацията, за да поздрави отбора за голямата победа. “Това е доказателство за всички еквадорци да обединят силите си в опита си да постигнат нещо по-добро”, заяви говорителят на правителството.