Реферът от Египет Есам Абд Ел Фатах, който бе на път да закопае Австралия в мача срещу Япония, след като зачете гол на азиатците, въпреки че имаше нарушение срещу вратаря Марк Шварцер, се извини на австралийците.


В 26-ата минута той зачете гол на Шунсуке Накамура, въпреки че стражът бе очевидно изблъскан от друг японец и не успя да улови топката.

Отидох при него и го попитах защо е зачел попадението, а той ми каза: Зная, че сбърках. Съжалявам. Това обаче се случи след мача. Ясно е, че когато свири нещо, няма как да отмени решението си. Всеки обаче допуска грешки”, заяви Шварцер. Хубавото за неговия тим, че този гол не се оказа фатален, тъй като “кенгурата” обърнаха мача до 3:1.

Говорителят на ФИФА, който отговоря за реферите на турнира пък заяви, че също е разговарял с египетския съдия, който му е казал, че е бил в позиция, от която не е могъл да види нарушението. Този мач обаче бе поредното доказателство, че ФИФА бърка, като вика съдии от целия свят да се учат на най-големия футболен форум.

През 2002 година друг египтянин Ал Гандур съсипа испанците, след като на 1/4 финала срещу Южна Корея не зачете редовен гол на иберийците и така на практика прати домакините на полуфиналите.