Еквадор учуди света, след като се класира за 1/8 финалите на Мондиала с победи над Полша и Коста Рика. За мнозина това е истинска сензация, тъй като много хора смятат, че отборът е в Германия заради предимството, което има при домакинските си мачове в Кито – разположен на 2850 надморска височина.

Оказа се обаче че, един бивш наставник на Реал М, а сега помощник на сър Алекс Фъргюсън в Манчестър Юн, също има пръст в успеха на тима. Защото при подготовката си за първенството селекцонерът на южноамериканците Луис Суарес се срещнал в Манчестър с Карлош Кейрош, за да обсъдят най-добрия начин, по който тимът да се справи с условията в Европа и с противниците. И както се вижда това дава резултат.

“Суарес разбра много по-добре европейските тимове, след като се срещна с Кейрош. Той е много благодарен за опита, който доби, и това се вижда най-добре от играта на отбора”, заяви Лес Дикенс, консултант на еквадорската футболна федерация, който живее в Лондон и който организирал срещата между двамата.

Тимът от Южна Америка в момента оглавява група А на първенството с равни точки с домакина Германия и по-добра голова разлика. При равенство между двата тима в последния мач, Еквадор ще заеме 1-о място и на 1/8 финалите ще играе или с Англия или с Швеция.