За първи път от 36 г. насам отбор успява да спечели, след като губи с 0:2 на световни финали. Стори го Кот д'Ивоар в мача със Сърбия и Черна Гора. За африканците това е още по-велик момент, защото те взеха първата победа в историята си на световни финали.

За последно Германия успя да спечели, след като губи с 0:2. Това стана на първенството през 1970 г. Тогава немците отстъпваха на Англия, но с голове на Франц Бекенбауер, Уве Зеелер и Герд Мюлер стигнаха до победата.

Мачът Кот д'Ивоар - Сърбия и Черна Гора беше без значение за крайното класиране. Западните ни съседи поведоха с 2:0 още до 20-ата минута. Те реализираха и двете си сериозни атаки преди почивката. В 10-ата минута Деян Станкович изведе двуметровия гигант Никола Жигич сам срещу вратаря. Той го финтира и вкара топката в празната врата.

В 20-ата минута сърбите вече водеха с 2:0. Голмайстор бе Саша Илич, който получи голям подарък от капитана на африканците Доморо. Защитникът на Кот д'Ивоар не успя да изчисти една топка в наказателното поле, тя попадна в Илич и той от 5 метра я прати във вратата.

Това обаче не стресна африканците, които играеха без големите си звезди Дрогба и Коло Туре. Те продължиха да нападат и стигнаха до гол в 37-ата минута. Защитникът на сърбите Милан Дудич игра с ръка в наказателното си поле и Аруна Диндан вкара отсъдената дузпа.

Главоболията за сърбите обаче едва започваха. В 45-ата минута влезлият като резерва Алберт Надж си изкара втори жълт картон за груб фаул. На почивката статистиката показваше, че африканците са владеели топката в 68% от времето, срещу 32% за сърбите. Такива бяха цифрите и след последния съдийски сигнал.

През втората част "слоновете" продължиха да нападат. В 67-ата минута те стигнаха до изравнителния гол. Негов автор бе отново Диндан, който бе избран и за играч на мача. Той засече с глава центриране на Кейта отдясно. Оттук насетне африканците бяха пълни господари на терена. Пред вратата на Йеврич вреше и кипеше, но трети гол не падаше.

В 86-ата минута Дудич направи втората си дузпа в мача. Той отново спря с ръка удар на Бонавентур Калу. Зад топката застана Калу и вкара третия гол. Но и това не беше всичко най-интересно. В даденото от съдията продължение бе изгонен за втори жълт картон капитана на Кот д'Ивоар Сирил Доморо.

Сърбите са вторият отбор, след Коста Рика, който напуска турнира без спечелена точка. Комшиите изпитаха същия срам, какъвто брахме ние българите на Евро 2004. Тогава националите ни завършиха без точка и с голова разлика 1:9. Сърбите завършиха с голова разлика 2:10.

Вижте положенията в мача по минути