Гана стана първият африкански отбор, който се класира за осминафиналите на Световното първенство, след като победи САЩ с 2-1.

Единственият друг отбор от черния континент, който има шанс да стори това, е Тунис, ако успее да победи Украйна.

На осминафиналите отбора на Гана, който се очертава като една от изненадите на турнира, вероятно ще се срещне с фаворита Бразилия.

Резултата за Гана откри Хамину Драман в 23 минута, след като капитанът на САЩ Клаудио Рейна позволи да му бъде отнета топката в собствената половина.

Две минути преди края на полувремето янките изравниха след гол на Клинт Демпси, който засече центриране по земя на Дамаркъс Бийзли.

В продължението на първата част обаче Гана получи право да изпълни дузпа и капитанът Стефан Апиа не сгреши от бялата точка.

След почивката САЩ беше близо до изравняването, но ветеранът Брайън Макбрайт удари греда, засичайки топката с глава след  зрелищен плонж . Ако беше вкарал, това щеше да е гол на трето световно за него.

С победата Гана завърши на второ място в групата след Италия и ще играе на осминафиналите с победителя от група F, който най-вероятно ще бъде Бразилия.

Вижте положенията в мача по минути