ФИФА наложи сериозно наказание на италианския национал Даниеле де Роси, който в мача срещу САЩ удари с лакът в лицето Брайън Макбрайд. Той отвори рана на съперника си под лявото му око, която бе зашита с 3 шева. Халфът на “скуадра адзура” бе санкциониран с 4 мача, като един от тях вече изтърпя. Де Роси ще се върне на терена едва за финала, ако италианците успеят да се класират за него.

Освен това футболистът на Рома е глобен и с 8 000 долара. От италианската федерация обявиха, че наказанието е щяло да бъде за 5 мача, но е било намалено, тъй като играчът писмено е поднесъл своите извинения.

Съжалявам за него, но очаквахме подобно нещо. Приемаме спокойно решението и няма да го обжалваме”, заяви Джанкарло Абете, който оглавява италианската делегация. Един от двамата американци, които в двубоя получиха червени картони, също отнесе сериозно наказание.

Пабло Мастроени е санкциониран с 3 двубоя и глоба от 6000 долара заради зверско влизане с бутоните в краката на Андреа Пирло в края на първото полувреме. Както е известно, още преди първенството президентът на ФИФА Сеп Блатер изиска от реферите да бъдат изключително строги при нарушения, които застрашават здравето на футболистите.