В първото си публично изказване след червения картон срещу Португалия на Мондиал 2006 Уейн Руни изказа мнението, че наказанието е било незаслужено.
 
Инцидентът се случи в 62-та минута на мача, когато Руни стъпи върху слабините на падналия на земята Рикардо Карвальо.
 
"Спомням си много ясно какво стана, гледах ситуацията и няколко пъти на запис. На същото мнение съм както и тогава, че такова нещо не заслужава червен картон. Ако трябва да се даде нарушение, то трябва да е в наша полза, тъй като бях фаулиран. Искам да заявя абсолютно категорично, че не съм стъпил умишлено върху Карвальо. Той се опита да направи шпагат и за нещастие тялото му се озова там, където аз така или иначе щях да стъпя, за да запазя равновесие. Това беше всичко. От това, което видях на световното първенство, ми стана ясно, че повечето футболисти падат на земята и при най-малкото стълкновение, но аз мислех единствено да запазя топката", обясни Рууни.
 
Кристиано Роналдо изтича до съдията, за да иска обяснение за действията на Руни и беше избутан от нападателя на Англия.
 
"Когато съдията вдигна червения картон, бях изумен, сякаш ме бяха наплюли. Не пазя лоши чувства към Кристиано Роналдо, но съм разочарован, че той реши да се намеси. Предполагам, че трябва все пак да си спомня, че в този конкретен случай с него не бяхме съотборници", завърши Рууни.