Защитникът Фабио Гросо се превръща в героя на Италия на това световно първенство. Защитникът вкара първия гол за победата с 2:0 над Германия след продължения. Той бе виновникът адзурите да отстрянат Австралия на осминафиналите. Тогава Гросо бе съборен от Лукас Нийл в наказателното поле в последната минута и съдията Медина Канталехо отсъди дузпа, реализирана от Тоти за 1:0.

"Имам малко думи, но изпитвам огромно щастие", заяви Гросо. "Заслужавахме да победим, защото сме голям отбор. Може думите да звучат малко пресилено, но това е истината. Даже нямах време да прегърна съотборниците си след гола, защото имахме страшно много работа и мачът бе много тежък".

Гросо израсна невероятно много в последните 2 години. 28-годишният защитник се наложи в състава на Липи, след като селекционерът бе назначен през 2002 г. Гросо направи много силни мачове за своя клуб Палермо. През миналия сезон игра в турнира за Купата на УЕФА. Интер бе най-съобразителен и купи Гросо преди световното за 5 млн. евро. Сега цената на защитника е поне 2 пъти по-висока.

"Беше голям полуфинал, между два страхотни отбора. 22-ата футболисти дадоха всичко от себе си през всичките 120 минути. Утре ще изгледаме другия полуфинал, за да видим кой ще се изправи срещу нас на финала. Надявам се и на 9 юли в Берлин да изпитаме това, което днес. Ще бъде много тежко. Още една голяма битка", призна Гросо.

"Посвещавам гола си на съпругата ми, на семейството ми, на приятелите ми, които винаги са ме подкрепяли. Пожелавам им сега и те да отпразнуват успеха, както ние ще направим", завърши защитникът.