Оставката на Дейвид Бекъм като капитан на Англия ще донесе на футболната асоциация на страната загуби в размер на 20 млн. паунда (около 30 млн. евро). Шефовете на футбола в страната са изпаднали в ужас, тъй като почти сигурно ще бъдат лишени от сериозни рекламни сделки заради решението на звездата вече да не олицетворява отбора.

През миналата година в касата на ФА влязоха близо 300 млн. евро от спонсори и телевизионни права, като по този начин направиха Англия най-богатата футболна нация в света. Това до голяма степен се дължеше и на популярността, която Бекъм има в Азия и Америка.

Сега обаче нещата ще се променят със сигурност. “Ако Бекъм бе хвърлил лентата, когато бе по-млад, загубите щяха да бъдат около 75 млн. евро. Сега той е в края на кариерата си, но най-големите губещи са от ФА, тъй като той се бе превърнал в символа на този отбор и носеше сериозни приходи”, заяви експертът Гейвън Стюърт. 

Ето някои от най-големите рекламни сделки на Бекъм: Жилет – 34 млн. евро за 3 години, Пепси – 3 млн. евро на година, Адидас – 120 млн. евро доживот, Моторола – 11 млн. евро за 3 години. Така че по всичко изглежда, че в английската ФА ще трябва да стягат коланите.