Две срещи преди края на Мондиал 2006 статистиката до момента е 2.27 гола на мач. В резултат на това президентът на ФИФА Сеп Блатер отново подхвана темата за промяна в правилата, която да доведе до увеличаване на резултатността.

"Футболът не е лош, но има твърде малко голове. Когато резултатността е ниска, публиката се отдръпва. Солта на играта са головете", каза Блатер.

Той обяви, че ще се проведе среща на треньори и специалисти, за да се дадат идеи как играта да стане още по-привлекателна. Според него предложението да се намалят отборите от 11 на 10 души не е добро, но въпреки това ще бъде обсъдено.

"Когато играта е отворена, на терена има достатъчно място за 11 души в отбор. Ако има обаче 11 защитници, на всички им е тясно", допълни швейцарецът.

Ако двубоят за третото място и финалът завършат при нулеви равенства в редовното време, средните показатели ще паднат дори под анти-рекорда от Мондиал 1990 в Италия, където имаше средно по 2.21 гола на мач.

Когато това се случи преди 16 години ФИФА реагира, като забрани на вратарите да ловят топката при пас от съотборник и това се оказа удачно, тъй като така играта стана по-бърза.

Според бившата бразилска звезда Сократес намаляването на отборите на 10 души ще намали влиянието, което имат суперздравите футболисти и ще остане повече простор за действията на таланти като Зидан и Робиньо.

Другите предложения за увеличаване на резултатността са по-големи врати и променяне на правилото за засада в полза на нападателите. Има идея дори да се разреши на вратарите да играят с ръце само в рамките на вратарското поле.